Farmaceuti i strukovne udruge protiv prodaje lijekova u Konzumu

Najave iz Konzuma da će ući u tržišnu nišu prodaje bezreceptnih lijekova potaknulo je na reakciju Hrvatsko farmaceutsko društvo koje je izrazilo protivljenje prodaji i izdavanju takvih lijekova bez stručnog nadzora ljekarnika.

Za 20. studenog sazvana je izvanredna glavna skupština Konzuma na kojoj će se, između ostalog, donijeti odluka o dopuni poslovanja novim djelatnostima. Konkretno, Konzum namjerava proširiti svoje poslovanje na promet medicinskim proizvodima na veliko i malo, na njihov uvoz, ali i proizvodnju odnosno izradu medicinskih proizvoda.

Zbog svega toga HFD oglasilo se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

‘Premda je riječ o trendu koji je posljednjih desetak godina zahvatio SAD i neke europske zemlje, činjenica je da neke visoko razvijene države EU (npr. Francuska) nisu prihvatile takvu liberalizaciju ne dopuštajući prodaju bezreceptnih lijekova izvan ljekarni zbog zaštite sigurnosti pacijenata/korisnika.

Neke europske države koje su svojedobno zagovarale i dopustile liberalizaciju bezreceptnog tržišta lijekova sada razmatraju ili su već pokrenule inicijativu ponovnog ograničavanja dostupnosti bezreceptnih lijekova nakon niza zabilježenih ozbiljnih nuspojava zbog nekontrolirane i nekritičke primjene, često uzrokovane nedovoljnim znanjem pacijenata.

Primjerice, Švedska, koja je 2009. liberalizirala tržište bezreceptnih lijekova i dopustila prodaju određenih lijekova poput paracetamola i izvan ljekarni, postala je svjesna javnozdravstvene prijetnje takvog dereguliranja uslijed sve većeg broja intoksikacija paracetamolom i ozbiljnih zaprimljenih nuspojava. Švedska Agencija za lijekove poslala je snažnu poruku prema javnosti da je takvim postupcima stavljanja određenih bezreceptnih lijekova izvan nadzora ljekarnika nažalost dovedeno u opasnost ljudsko zdravlje i da nije dostatno samo educirati ljude o takvim rizicima, nego je najučinkovitija mjera zaštite zdravlja pučanstva jednostavno vratiti lijekove poput paracetamola ponovno samo u ljekarne!

Nadalje, broj bezreceptnih lijekova koji se u nekim zemljama EU prodaje izvan ljekarni je sužen i nije identičan asortimanu ljekarne. U svakom je pogledu nužno da svako prodajno mjesto bezreceptnih lijekova ima zaposlenog ljekarnika (magistra farmacije) koji može osigurati provođenje odgovornog samoliječenja i nadzor nad sigurnom primjenom lijekova, posebice u rizičnih skupina pacijenata (osobe starije životne dobi koje rabe više lijekova, djeca, trudnice, imunokompromitirane osobe i dr.). Osim toga ljekarnik je važna karika u nacionalnom farmakovigilancijskom sustavu.

Tijekom posljednjih godina Hrvatsko farmaceutsko društvo je provođenjem i podržavanjem javnozdravstvenih inicijativa i projekata nastojalo educirati javnost o odgovornom i racionalnom samoliječenju, koje može biti vrlo opasno ako izostane komunikacija s ljekarnikom ili liječnikom, no Hrvatska je još uvijek zemlja s niskom percepcijom pojma samoliječenja i odgovornog samoliječenja (jasno definiranog od Svjetske zdravstvene organizacije) i nedostatno osviještenom populacijom o mogućim rizicima nekritičkog samoliječenja. Hrvatsko farmaceutsko društvo i dalje će osnaživati ulogu ljekarnika u samoliječenju i nipošto ne podržava banaliziranje primjene bezreceptnih lijekova, unatoč njihovom visokom sigurnosnom profilu. Svaki oblik samoposluživanja bezreceptnim lijekovima u Hrvatskoj nije dopušten, a zemlje koje su to svojedobno uvele sada se bore s posljedicama prekomjerne i nekontrolirane potrošnje takvih lijekova.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u svom je izvješću o prijavljivanju nuspojava u 2013. godini, naglasila da je svake godine sve veći udio ljekarnika u prijavljivanju nuspojava. Ovako visok postotak prijava od strane farmaceuta u Europi zabilježen je još samo u skandinavskim zemljama, što ukazuje na važnost ovog vida zdravstvenog djelovanja ljekarnika u Hrvatskoj, tim više što prijave pokrivaju i područje bezreceptnih lijekova, što značajno pridonosi praćenju sigurnosnog profila ove vrste lijekova.

Hrvatska je među najuspješnijim zemljama svijeta u području farmakovigilancije, te treba ustrajati da se tako kvalitetan sustav održi i razvija, a da pacijentu lijekovi budu dostupni na najsigurniji način, uz nadzor magistara farmacije!

Hrvatsko farmaceutsko društvo kao nacionalna strukovna udruga s tradicijom duljom od 150 godina i dalje će težiti farmaceutskoj izvrsnosti i etici u službi zdravlja, stoga je protivljenje liberalizaciji tržišta bezreceptnih lijekova bez nadzora magistara farmacije svakako jedan od naših strateških prioriteta na dobrobit pacijenata’, zaključuje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...