Grad Zadar tužit će stanare Bihaćke ulice iako o njihovom obeštećenju nemaju baš nikakvog dokaza osim riječi “susjeda iz pakla?!”

U sapunici koja traje od 2010. godine kada je šira javnost i doznala za nju nakon svakojakih apsurdnih izjava gradskih čelnika, Grad Zadar ipak podiže tužbu protiv stanara Bihaćke ulice, zbog spornih 800 metara četvornih, jer ne žele izići iz posjeda zemlje predviđene za proširenje ceste. Navodno je upravo ovih dana pokrenut pravni postupak kojim će se pokušati sudski ući u posjed zemlje na koju se Grad Zadar uknjižio još osamdesetih godina.

Proširenje Bihaćke, odnosno Ulice Borka Šarlije Kese, predviđeno je projektom koji je već u realizaciji. Radovi su u tijeku na onom dijelu koji nije sporan. Kako su ranije govorili iz Grada, ukoliko će se spor sa stanarima rješavati sudski, napravit će se prvo uža cesta, kakva je i bila, a po završenom postupku, ukoliko presuda bude u korist Grada, cesta će se proširiti kao što je predviđeno dok se još mislilo da će se ovi imovinsko-pravni odnosi riješiti dogovorom. No, kako se čini, na navedenoj dionici se ne odvijaju nikakvi radovi, osim što je ista pro forma zatvorena za promet.

Tako je gradski pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje za Zadarski list u rujnu ove godine “otkrio toplu vodu” te izjavio kako se u Bihaćkoj radi, kako je rekao, o jednoj formalno-pravno apsurdnoj situaciji. Tada se već i spremala tužba protiv stanovnika Bihaćke.

Zaista imamo razumijevanja za te stanare, kao što oni imaju razumijevanja za Grad. Pričekat ćemo još nekoliko dana u nadi da će se oni dogovoriti, ali ako nam ne daju dopuštenje, nećemo imati drugog izbora, nego podignuti tužbe protiv njih. U tom slučaju bismo privremeno napravili užu cestu, kakva je i bila, koja ne bi ulazila u sporne dijelove terena dok ne završi sudski proces, rekao je prije skoro dva mjeseca Kasap.

Iako se u Gradu drže stava kako imaju pravo na spornu zemlju, Božo Vrkić, odvjetnik koji zastupa stanare, još jednom ističe nespornu činjenicu kako Grad nema dokaz da je tu zemlju i platio njenim vlasnicima.

Bit će zanimljivo vidjeti ishod priče u kojoj će se pravo vlasništva dokazivati ratnim zastarama, a ne papirnatim dokazima koji, svi već znamo, ne postoje.

Još u kolovozu 2010. godine tadašnji dogradonačelnik Dražen Grgurović izjavio je i priznao kako Grad Zadar nema dokaze o obeštećenju stanara Bihaćke ulice.

Moguće je da su novčane naknade stanarima isplaćene, no isto tako je moguće i da nisu. Oni tvrde da nisu isplaćeni, a mi nakon deset godina nemamo dokaza o financijskim transakcijama. Naime, Grad vodi evidenciju o isplatama, no nakon deset godina financijski dokumenti o isplatama se uništavaju. Mi možemo vjerovati da to njima nije isplaćeno. No, pretpostavljamo da se oni nisu htjeli naplatiti po istom rješenju. Te parcele su sada na osnovu tog rješenja upisane na Grad Zadar. Čak i da hoćemo, kako možemo isplatiti novac za zemljište koje je u vlasništvu Grada? Žao nam je ako to nije plaćeno, nemamo razloga da ne vjerujemo stanarima, no papiri su čisti i govore da je to gradsko zemljište, kazao je prije četiri godine Grgurović dodajući da se Grad uknjižio na osnovu istog rješenja na račun s kojeg su oni mogli uzeti novac s računa Grada, no to nisu učinili očito očekujući više.

Njegov tada nadređeni i sada već bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić išao je korak dalje u ovoj situaciji apsurda kada je izjavio da je potvrdu o obeštećenju stanara Bihaćke dobio od njihovih susjeda, a medije koji su pisali o ovoj temi prokazao kao neprijatelje sistema ili gradske vlasti o čemu je pisao Zadarski list.

Nakon što je dovršen postupak izvlaštenja, Grad Zadar se početkom ’90-ih godina upisao na te parcele. Mi smo se sastali sa stanarima Bihaćke, objasnili im kako stvari stoje, no oni su odmah zaprijetili blokadom radova kroz medije. Naime, oni sad, u ime svojih roditelja tvrde da im nikada nije plaćeno za sporne parcele, no da su zaboravili intervenirati u proteklih 20 godina. Neslužbeno, mi smo od susjeda doznali, kako im je za spomenute parcele isplaćeno obeštećenje, kazao je 2010. godine Vrančić, pojašnjavajući  kako Grad Zadar, kada bi sve to i bilo točno što stanari govore, nema nikakvih pravnih osnova za isplatu, odnosno obeštećenje za ta zemljišta.

Zbog slučaja sa stanarima Bihaćke, Vrančić je tada zatražio od medija “mrvicu poštovanja u javnoj komunikaciji, dozu pristojnosti i ljudskosti.”

Nekad je pojedinac bio žrtva sustava, a danas je nerijetko sustav žrtva pojedinca. Sve brojniji su primjeri ugrožavanja sustava zbog pojedinaca. Sve više je i protuzakonitog ponašanja, oni koji krše propise prikazuju se kao heroji. Lažni heroji i amoralno ponašanje u konačnici vode nas u propast, govorio je davne 2010. godine današnji dogradonačelnik Vrančić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...