Cestitka_Uskrs

Hormoni nam mogu potiho uništavati život

Mnogo faktora, poput stresa ili anksioznosti, može poremetiti razinu hormona u organizmu, a ako ne obraćate pažnju na promjene, mjesecima se možete mučiti s umorom ili primjerice ružnim promjenama na koži.

Loše raspoloženje, stalna iscrpljenost, nagli rast dlačica ili pojačano znojenje samo su neki od simptoma preko kojih vam tijelo poručuje da nije u svome uobičajenom balansu. Ako primijetite da vam neko dulje vrijeme ovi znakovi ometaju svakodnevicu, svakako posjetite liječnika, jer je moguće da su za sve to krivi poremećeni hormoni te trebate pregled štitnjače.

Kroničan umor

Ginekologinja Alyssa Dweck otkrila je za Time koja je razlika između normalnog umora i onog koji bi nas trebao zabrinuti. Ako ste umorni nakon nekog važnog poslovnog projekta koji je trajao recimo mjesec dana i tražio velik angažman, onda je to u redu. No ako ste počeli primjećivati da ste umorni, a ništa vam se nije promijenilo u uobičajenom životnom ritmu, vrijeme je da posjetite liječnika. Razloga za stalnu iscrpljenost ima više, ali prvo se javite svome obiteljskom liječniku, posebno ako ste primijetili promjene u težini, apetitu i raspoloženju.

Promjene na koži

Odjednom vam se stanje kože promijenilo i osjećate se kao da ste u pubertetu? Akne i prištići na koži mogu ukazivati na povišenu razinu testosterona. No za ovaj problem postoji rješenje, jer će u tom slučaju liječnik prepisati lijek koji će izbalansirati hormone i koža će opet biti čista.

Iznenadan rast dlačica

Ovdje se radi o zaista naglom rastu dlačica koje su često i dosta tamne te otprilike buknu za mjesec dana. Najčešće se pojavljuju na bradi, prsima ili na stražnjem dijelu ruku. Dweck kaže da takvo stanje čak može biti znak da se radi o tumoru, ali naglašava kako su takvi slučajevi rijetki te su operabilni. Uz liječničku skrb, to je najčešće rješiv problem.

Neredovit menstrualni ciklus

Baš kao i umor, neredovit menstrualni ciklus može biti rezultat mnogih faktora poput stresa, problema sa štitnjačom, niskog estrogena ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Policistični jajnici također mogu izazvati i gubitak težine ili spomenuti rast dlačica. Općenito, PCOS se liječi putem prehrane, vježbanja i kontracepcijskih pilula, ali liječnik će nakon pretraga pronaći točan uzrok i preporučiti vam terapiju.

Pretjerano znojenje noću

Počnete se odjednom buditi noću okupani u znoju. Moguće je da su za to stanje kriv estrogen, odnosno to što su razine preniske. Obično ovakve probleme imaju žene koje ulaze u razdoblje predmenopauze, a može se pojaviti i deset godina prije početka menopauze. Ako inače imate redovite menstrualne cikluse i u dobi ste ispod 40 godina, svakako se javite liječniku, jer se možda radi o ranijem ulasku u menopauzu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...