Hrvatska dobila domaćinstvo europskog prvenstva u cheerleadingu

Po prvi puta u povijesti sve popularnijeg cheerleadinga, odnedavno priznatog i kao sporta, u Republici Hrvatskoj u lipnju 2015. godine održati će se Europsko prvenstvo u cheerleadingu.

Naime, na skupštini Europskog Cheerleading Saveza (ECA) odlučeno je kako će se, nakon prošlogodišnjeg EP u Manchesteru, domaćinstvo ovog prestižnog natjecanja odvijati u hrvatskoj, odnosno Zadru.  Po prvi puta uz EP održat će se i Svjetski cheerleading kup.

Prvenstvo će se održati u Zadru, 26-28. lipnja 2015., u dvorani SC Višnjik i predstavlja kvalifikacijsko natjecanje za Svjetsko cheerleading prvenstvo, a natjecanje će biti i otvoreno za sve zainteresirane zemlje, odnosno klubove, koji se bave ovom vrstom sporta.

Organizatori natjecanja jesu Europski Cheerleading savez (ECA) i Croatian Cheerleading i Cheerdance Association of Croatia (CCA), te klub domaćin Zadarska plesna udruga „Tornadele“.

Na natjecanju će biti zastupljene sve dobne kategorije, od kategorije mini kadeta do kategorije masters, a očekuje se oko 2.000 natjecatelja. U RH pristižu vrhunski cheerleading i cheerdance klubovi, točnije reprezentacije poput Japana, Engleske, Poljske, Italije, Slovenije, Amerike, Njemačke (…)

Najatraktivnija natjecateljska kateogorija svakako će biti „cheerleading kategorija“. Cheerleading je kombinacija plesa i gimnastičkih elemenata s raznim skokovima, dizanjima i piramidama. Cheerleading koreografije izvode ženski i muški sportaši. Pored plesnih elemenata za koje su bitne razne pozicije ruku, izmjena formacija, izražavanje energije, posebno su važne gimnastičke kombinacije na parteru i razne kombinacije i raznovrsnost dizanja, gimnastičkih elemenata u zraku i gradnja piramida.

Uz cheerleading, te druge podkategorije,  biti će zastupljena i „cheerdance kategorija“ (pom pon ples). Cheerdance je atraktivan i dinamičan sportski ples s eksplozivnim i brzim kretnjama u kombinaciji s navijačkim skokovima i piruetama. Naglasak pom pon plesne grupe je na izvođenju koreografija koje moraju sadržavati različite kretne strukture, skokove, plesne korake, dobre prostorne izmjene i sl. Ono što razlikuje pom pon ples od samog cheerleadinga – koreografije ne smiju sadržavati akrobatske elemente, piramide i dizanja.

U svakom slučaju radi se o jedinstvenom, kako europskom tako i  svjetskom, sportsko plesnom spektaklu. Republika Hrvatska iz godine u godinu postaje svjetskom cheerleading oazom i slijedi sve potrebne suvremene standarde u ovom zaista zahtjevnom sportu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...