Iz Vatikana našim biskupima došle upute da se izravno ne miješaju u politiku

Sudeći prema procesiji političara koji su nagrnuli posljednjih dana u Nadbiskupski dvor na Kaptolu, predizborna kampanja zahuktala se i u njoj je vrlo važno zadobiti pažnju i simpatije crkvenog vrha. Tako su kod kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, već bili predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednički kandidat Milan Kujundžić. S Kaptola su o sva tri posjeta odaslana najšturija priopćenja i fotografije iz salona za primanje. Kardinal, praktički, prima svakoga tko mu se najavi i tko traži posjet i razgovor. Radi se o relevantnim osobama s hrvatske političke scene i on će ih, u pravilu, primiti. Bez obzira s koje strane dolaze, lijeve ili desne. Sjetite se samo da je primao i sindikalne lidere, Dragutina Lesara pa nadalje – kažu nam neslužbeno na zagrebačkom Kaptolu, očekujući da će nakon spomenute trojke uslijediti primanje političara lijevih stranaka. Dakako, ako oni to budu tražili.

U četiri oka

Međutim, kardinal Bozanić čelnike političkih stranaka i njihove kandidate za izbore, bilo skorašnje predsjedničke ili kasnije parlamentarne, primat će samo do početka predizbornih kampanja, a u kampanji neće biti moguće dogovoriti susret s kardinalom. Nitko se s kardinalom Bozanićem neće moći susresti ni sljedećih mjesec dana, ali samo zato što će on boraviti u Rimu, na biskupskoj sinodi, pa ga neće biti u Zagrebu – kažu nam na Kaptolu.

O sadržaju razgovora između Bozanića i njegovih političkih gostiju malo se zna jer se odvijaju “u četiri oka”, a kasnije i jedna i druga strana malo ili gotovo nikako o tome ne govore.

Kardinal uglavnom sluša svoje sugovornike. I to jako pažljivo. Postavlja im pitanja koja ga zanimaju, a koja su važna za sudbinu države i trenutačno stanje. Sa svoje strane ne propušta naglasiti stav Crkve i njezina načela, koja se ne mijenjaju, bez obzira pred kojom političkom opcijom stajao – kažu nam na Kaptolu.

Nisu se javno eksponirali

Doznajemo kako su iz Vatikana našim biskupima došle posebne upute da se ne miješaju izravno u politička pitanja, pa su stoga i o prikupljanju potpisa i podršci referendumu za preferencijalne izbore bili vrlo suzdržani. Odlučeno je da podrška referendumu dođe s razine Hrvatske biskupske konferencije, pa se zbog toga oglasilo njezino Stalno vijeće, zbog čega su neki biskupi isprva kritizirali izravno kardinala Bozanića, koji je najviše bio upoznat sa stavom Vatikana. No, kasnije su, kako doznajemo, i ostali biskupi bili izravno upoznati s vatikanskim stavom pa se nisu javno eksponirali o podršci referendumu, kao što je bilo prošli put, kada se odlučivalo o definiciji braka kao zajednici muškarca i žene. Vatikan želi da se crkveni vrh što manje miješa u izravna politička pitanja – kratko su nam komentirali naši izvori u Crkvi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...