“Ju du not spik ingliš lajk aj du”: Josip Sapunar ipak nije učio Kalmetinog sina engleski jezik?!

Zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta odbacio je i danas kao i prije pet dana te lažima nazvao iskaze Uskoku bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara. Naime, prema najnovijim informacijama, iznesenim u Jutarnjem listu, Sapunar je natuknuo  da su tajni vlasnici poznate zadarske građevinske tvrtke “Gortan” 2006. godine zapravo bili tadašnji ministar pomorstva, veza i infrastrukture i aktualni zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta te bivši državni tajnik i remetinečki pritvorenik Zdravko Livaković.

Kao i prije pet dana tako je i danas  Kalmeta izjavio kako je riječ o više puta ponovljenim neistinama koje se stalno objavljuju kako bi se skrenula pozornost sa skandala sadašnje vlasti.

I danas je ostao pri svojem posljednjem  iskazu kako se ovih godina u politici naslušao toliko laži o sebi da ih toliko, kako je rekao, pas s maslom ne bi pojeo.  No, njega to i dalje posebno ne zabrinjava.

Što bi vi da nema mene i ja da nema vas. Sve sam već o ovoj temi rekao još u subotu. Naime, tu sapunicu ne pratim i to sam već davno pročitao više puta i stvarno nemam više što reći, kazao je Kalmeta.

Prema riječima bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara ove “nove” navode je nemoguće provjeriti iz registra jer su vlasnici tvrtke formalno  bili bivši zadarski dožupan iz HSLS-a Stanko Zrilić te Zdravko Galić.  Ukoliko je navedeno istina radilo bi se o čistom sukobu interesa jer je tvrtka Gortan bila angažirana na Kalmetini kao podizvođač radova za Viadukt.

Osim toga, prema pisanju Jutarnjeg lista, Sapunar je istražiteljima ispričao kako je zapravo niz godina po Kalmetinu nalogu morao  i raditi za Gortan, od kojega je dobio i stan u Zadru kao i drugi HAC-ov direktor, Stjepko Boban.

Istaknuo je kako mu je tijekom 2005. ili početkom 2006. godine Kalmeta naložio da pomognem oko financiranja tvrtke Gortan dok ga je Livaković za to uputio na direktora tvrtke Galića.  Naime,  Gortanu je trebala nova kreditna linija i zatvaranje starih kredita. Prema njegovim riječima, Galić mu je predao kompletnu dokumentaciju Gortana koju je, kaže, proučio i započeo pregovore s OTP bankom za dobivanje kredita. Tako je osim za Gortan, radio paralelno s HAC-om nekoliko godina.

Za naplatu usluga je, tvrdi, s Gortanom dogovoreno da od njih otkupi stan po umanjenoj vrijednosti na području Zadra, što je i napravljeno. Sapunar je pojasnio da je stan dobio po cijeni za rohbau izvedbu iako je bio u potpunosti uređen. Naglasio je kako je Liivaković od njega tražio da stan ne kupi na moje ime, na što se, kako kaže, usprotivio jer je legalno zarađen. Stan je na kraju upisan na ime njegovog rođaka Nikše Trebotića, a ujedno je zatraženo da se novac za  kupnju stana uplaćuje iz mjesta iz kojega je rođak, dakle iz Splita, kao i da se ne uplaćuju iznosi veći od 100.000 kuna odjednom, kazao je Sapunar.

Osim navedenih poslova u Gortanu i HAC-u,  bivši HAC-ovac istražiteljima je ispričao da je za svojega sada bivšeg resornoga ministra osim posla za Gortan morao u “fušu” raditi još jedan posao i to ni manje ni više nego podučavati engleski jezik Kalmetinog sina. Naime, kako kaže, Kalmeta ga je s obzirom da je studirao u Americi molio da čitav jedan semestar svaki vikend ostaje u prostorijama HAC-a podučavati engleski jezik, lekciju po lekciju, Kalmetu mlađeg.

Ova izjava nasmijala je danas na gradskim ulicama gradonačelnika Kalmetu koju također nije posebno htio komentirati.

Ma dajte molim vas! Takvi navodi zaista nisu dostojni bilo kakvog komentara, zaključio je Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...