Kinezi osvajaju tržište – hoće li s kopijama uspjeti srušiti Samsung i Apple?

Iako su trenutno dva najveća i najpoznatija branda na globalnom tržištu Samsung i Apple, u posljednje vrijeme sve su popularnije kineske kompanije i njihovi pametni telefoni koji su puno jeftiniji u odnosu na konkurenciju. Samo u Kini tijekom drugog ovogodišnjeg kvartala prodano je više od sto milijuna pametnih telefona, što je skoro trećina svih prodanih telefona na svijetu te je Kina najveće svjetsko mobilno tržište. Tijekom tog tromjesečnog razdoblja, među deset najprodavanijih mobilnih proizvođača u ovoj zemlji, samo dvije kompanije nisu bile kineske – naravno, to su Apple i Samsung, dok je prvo mjesto na ovom tržištu, prestigavši Samsung, zauzeo ‘kineski Apple’, odnosno Xiaomi.

Ova još relativno mlada kompanija u drugom je kvartalu prodala 15,4 milijuna telefona i njen šef vjeruje da će ove godine prodati više od 60 milijuna smartphonea, dok su planovi za sljedeću godinu puno ambiciozniji te planiraju prodati više od sto milijuna pametnih telefona. No, pored kineskog tržišta, ove kompanije sada žele napraviti korak dalje i zauzeti što veći dio globalnog mobilnog tržišta – Xiaomi je tako nedavno počeo s prodajom svojih telefona u Indiji, planiraju širenje na brazilsko tržište, a njihovi su mobilni uređaji već dostupni u velikom broju zemalja jugoistočne Azije. Još jedna kineska kompanija u pohodu na globalno tržište je i OnePlus, a njen direktor kaže kako im u odličnoj prodaji pomaže činjenica što veliki broj ljudi uopće ne zna kako je riječ o kineskoj kompaniji.

Njihov posljednji smartphone može se pohvaliti naprednim hardverom i odličnim performansama po cijeni od oko 300 dolara, bez potpisivanja ugovora s mobilnim operaterima. Ne treba zaboraviti niti Huawei i njihove telefone, odnosno Lenovo koji je nedavno potrošio 2,9 milijardi dolara za kupnju Motorole Mobility, a dugo ih se povezuje i s potencijalnim preuzimanjem jednog od bivših mobilnih velikana BlackBerrya. NaBusiness Insideru napominju kako su jedan od problema s globalnim širenjem kineskih kompanija potencijalne tužbe jer neki analitičari za kineske tehnološke kompanije kažu kako ‘besramno kopiraju i nisu sposobni za inovacije’ te da iskorištavaju pravni sustav koji domaćim kompanijama omogućava kršenje patenata.

Nedavno je i glavni Appleov dizajner Johny Ive prozvao Xiaomi zbog kopiranja te je rekao kako su njihovi dizajneri lijeni i kradu tuđe ideje. Ipak, s obzirom da je Xiaomi već zaposlio brojne bivše Googleove direktore, ova se kompanija priprema za potencijalne pravne bitke i tužbe zbog kršenja patenata tako da im potencijalne tužbe vjerojatno neće biti velika prepreka u daljnjem širenju na globalna tržišta. Lenovo je već potrošio veliku količinu novca na kupovinu patenata od NEC-a, Motorole i patentnih trolova, dok su Huawei i ZTE prijavili mnoštvo vlastitih novih patenata.

Na Business Insideru vjeruju da su kineske kompanije, naučene na veliko tržište, konkurenciju i korisnike koji traže kvalitetne, ali i što jeftinije uređaje, sada napokon spremne za osvajanje globalnog mobilnog tržišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...