Kandidatkinja HDZ-a Kolinda u NATO-u nikad nije dala otkaz, samo koristi neplaćeni dopust

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, kako doznajemo, nije dala otkaz u NATO-u. I dalje je zaposlenica tog saveza, a trenutačno je na neplaćenom dopustu. To je Jutarnjem listu potvrđeno iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu. Isti izvor navodi da je za Grabar Kitarović usklađen poseban aranžman kako bi mogla sudjelovati u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj.

Gospođa Grabar Kitarović je zaposlenik NATO-a, a tijekom kampanje za predsjedničke izbore nju je ovlastio glavni tajnik NATO-a da uzme neplaćeni dopust – rekao je Jutarnjem jedan dužnosnik NATO-a.

Uvijek se može vratiti

Na dužnosti koju je obnašala, a riječ je o funkciji pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, trenutačno je vršitelj dužnosti Ted Whiteside. A prema “razumijevanju” izvora u NATO-u Kolinda Grabar Kitarović se može vratiti na istu funkciju, ako to bude željela, nakon završetka predsjedničke kampanje u Hrvatskoj.

Razlozi povratka

Kolinda Grabar Kitarović počela je mandat kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju 4. srpnja 2011. godine. A ako je suditi po ovim informacijama, može se reći da je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja osigurala sebi povratak u NATO ako izgubi predsjedničke izbore. Osim toga, činjenica da je na neplaćenom dopustu i da je još zaposlenica Saveza baca i sasvim drugo svjetlo na sve ono što je Grabar Kitarović izjavljivala o svom povratku u Hrvatsku.

Mnogi me pitaju zašto se vraćam u Hrvatsku. Vraćam se zato što moja djeca, Katei Luka, vole ovu zemlju. I ja više ne mogu gledati kako ova prekrasna zemlja s tolikim potencijalima tone. Ne mogu više gledati odnos prema mladima, ne mogu gledati kako se nezainteresirano promatra kako odlazite iz zemlje jer nemate posla. Ne mogu više gledati odnos prema braniteljima, prema ženama u Vukovaru, premapoduzetnicima. Ne mogu gledati odnos prema siromašnima, ubogima i prema svima nama. Ne mogu više gledati ovu Kukuriku pravednost. Dosta je bilo – poručila je gorljivo Grabar Kitarović prije malo više od mjesec dana s Općeg sabora Mladeži HDZ-a u zagrebačkom Westinu.

Zatražila sam odlazak

Još tada se moglo primijetiti da postoje nejasnoće oko kraja njenog mandata u NATO-u. Dan ranije, tijekom posjeta Vinkovcima, tamošnji ju je gradonačelnik pozdravio kao pomoćnicu glavnog tajnika, pa su je novinari pitali je li završila mandat u Savezu.

Imam još nekoliko dana godišnjeg odmora, pa oko 1. listopada pakiram stvari i dolazim – odgovorila je tada, a na direktno pitanje je li razriješena, odgovorila je: “Zatražila sam odlazak iz NATO-a”. No, tada je propustila reći da je njezin odlazak, ako ne uspije osvojiti Pantovčak, samo privremen.

Kolinda Grabar Kitarović mjesecima se premišljala hoće li prihvatiti HDZ-ovu kandidaturu. Konačno “da” šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku rekla je tek početkom lipnja. Tada su se u javnosti pojavile razne informacije i oko toga što će njihova kandidatkinja raditi ako izgubi izbore. Jedna od opcija o kojima se tada pričalo bila je i ona da joj je u tom slučaju namijenjeno mjesto ministrice vanjskih poslova. No, nitko nije spominjao njen mogući povratak u NATO smatrajući da je ta priča završena.

HDZ: Na ovo ne želimo odgovoriti

Odgovor iz HDZ-a u ponedjeljak nismo dobili. Prvo su nam, dva sata nakon što smo poslali pitanja, odgovorili da mail nisu dobili jer je loš signal tamo gdje jesu (bili su u Prelogu). Nakon toga smo pitanja poslali SMS-om, nakon čega nam jeMladen Pavić, glasnogovornik HDZ-ove kandidatkinje, kazao da nam neće odgovoriti na pitanja. U Stožeru Grabar Kitarović ih je zanimalo i tko je kontaktirao NATO, a onda su poručili – pišite što hoćete.

Komentar Mladena Plešea: Hoće li platiti neodlučnost?

Predsjednik Ivo Josipović više je puta dao do znanja da će, nakon što mu istekne mandat, nastaviti profesorsku karijeru na Pravnom fakultetu. I prof.dr. Milan Kujundžić, nakon što okončaju izbori za predsjednika države, vratit će se na mjesto pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju u KBC-uDubrava. I nitko u tomu ne vidi ništa sporno. Međutim, vijest da je Kolinda Grabar Kitarović uzela neplaćeni godišnji odmor u NATO paktu te da će se, ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima, vratiti u Bruxelles, izazvat će pitanja i nedoumice. Ponajprije zato što ta odluka pokazuje da Kolinda Grabar Kitarović ne samo da nije uvjerena u pobjedu, nego da u slučaju poraza svoju budućnost ne namjerava vezati uz sudbinu Hrvatske.

To otkriće, kao i navodni nesporazumi s vrhom HDZ-a oko političkog i ideološkog sadržaja kampanje, neće ostati bez traga na raspoloženju biračkog tijela. Pitanje je, također, kako će reagirati još neopredijeljeni birači koji pri donošenju odluke, vode računa o svim, pa i najsitnijim detaljima, poput rezervne varijante Kolinde Grabar Kitarović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...