Prestižni halal certifikat za maslinovo ulje OPG-a Rade Bobanovića

Maslinovo ulje MasVin Poljoprivredne zadruge iz Polače, pod vodstvom Rade Bobanovića, prvo je u Hrvatskoj kojem je Centar za certificiranje halal kvalitete dodijelio halal certifikat. Hrana s tim certifikatom dozvoljena je za konzumaciju osobama islamske vjere.  Halal je riječ arapskog podrijetla i znači dozvoljeno, a hrana s tim certifikatom moguća je za konzumaciju osobama islamske vjere. Proizvođačima ovaj certifikat znači konkurentsku prednost prilikom izvoza u islamske zemlje, ali i na domaćem halal tržištu koje se polako razvija. Naime, tržište halal prehrambene industrije na svjetskoj razini teško je 635 milijardi američkih dolara na godišnjoj razini i stalno raste.

Ovaj uspjeh Poljorivredne zadruge iz Polače  nastavak  je uspješnog plasiranja naših domaćih, autohtonih prehrambenih proizvoda iz Zadarske županije u inozemstvu, a između ostalog i na bliskoistočno tržište.  Osim Mas Vin-a,  u našoj županiji još 2011. godine halal certifikat za svoje sireve dobila je i Paška sirana.

Kako su kvalitetni proizvodi poput eko ekstra djevičanskog maslinova ulja i Paškog sira preskupi za ne tako veliko domaće tržište, poslovna strategija njihovih proizvođača ide u smjeru pronalaska klijentele koja će si moći priuštiti ove delicije. Dakle, poslovna strategija obuhvaća da se ovako kvalitetni proizvodi ponude klijenteli jače kupovne moći , sada na domaćem tržištu, a uskoro i van granica RH.

Halal je prednost na domaćem tržištu, ali njegova prava korist pokazat će se u bliskoj budućnosti. MasVin trenutno proizvodi 15.000 litara maslinova ulja, a ta bi se količina prema riječima ovih zadrugara iz Polače u budućnosti trebala utrostručiti rezultat čega bi bio problem plasiranja te količine na našem tržištu, dok će im s halal certifikatom biti otvoreno i inozemno tržište. Naime,  maslinovo ulje na halal tržištu ima veliku perspektivu te ga certificiranog zadrugari MasVina planiraju ponuditi u hotele, restorane, halal sajmove odnosno svugdje gdje bi ovaj proizvod dobiven iz naših maslinika mogao pronaći svoje korisnike.

Dakle, budućnost je tu, mogućnosti i želje su tu, sada je samo na halal maslinovu ulju da se dokaže na tržištu.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...