Međunarodni susret mladih u Biogradu: Završila provedba projekta “Gnalić”

LAG “Laura”je provela projekt “Gnalić” iz programa ERASMUS + financiran od strane Agencije za mobilnost u iznosu od 7040€. Na ovom projektu grupa mladih ljudi iz Hrvatske, Turske i Italije bavila se istraživanjem zajedničke povijesti koja povezuje ovaj dio Mediterana. Projekt je okupio 21 sudionika iz gore spomenutih zemalja kako bi zajedno istražili koncept europskog građanstva te kako bi stekli vještine koje mogu koristiti unutar zadanih grupa kako bi ih potakli da postanu aktivniji i kreativniji građani Europske Unije.

Kroz istraživanje zajedničke povijesti mladi su uvidjeli odakle dolaze njihove kulturalne sličnosti te kako se miješanje kultura odrazilo na stvaranje sadašnjeg kulturnog identiteta spomenutih naroda. Mladi su se također bavili problemom nezaposlenosti mladih kako u njihovim zemljama tako i u ostatku Europe. Italija, Hrvatska i Turska su imale mnogo utjecaja jedni na druge kroz povijest i pri stvaranju nacija kakve su danas.

Krajnji rezultat projekta su stvaranje brošure sa rezultatima projektnih aktivnosti te web-blog na kojem će se razmjena iskustava mladih nastaviti i nakon projekta, stvorit će se dugotrajna prijateljstva mladih sudionika ovog projekta te tako potaknuti daljnja kooperacija mladih. Organiziranjem ovog projekta LAG “Laura” je željela pružiti priliku organizacijama iz Europe da podijele svoja iskustva te steknu nova znanja i vještine te da se ostvare nova poznanstva te stvori mogućnost za stvaranje novih projekata u okviru ERASMUS + programa.

Učinak razmijene mladih odrazit će se tako ne samo na mlade koji su sudjelovali na razmijeni već i na njihove ciljne grupe tj. njihove organizacija.

Mladi su na ovom projektu provodili brojne radionice, posjetili Zavičajni muzej Grada Biograda koji je bogat artefaktima te posjetili samu lokaciju potopljenog broda. Ciljevi razmijene su bavljenje temom aktivnog građanstva, zagovaranje tehnika neformalnog učenja, otkrivanje ERASMUS + programa te smještanje istoga unutar konteksta rada mladih, razvoj kooperacije diljem Europe te poboljšanje povezivanja unutar Europe,  učenje o nezaposlenosti mladih i različitim dijelovima Europe,  razvoj skupnog razumijevanja koncepta Europskog građanstva, razvoj sposobnosti korištenja neformalnih metoda učenja s drugim mladima unutar organizacija u kojima sudionici djeluju, razvoj znanja o ERASMUS + programu koje se može koristiti u daljnjem radu, stvaranje novih zajedničkih projekata.

Mladi su kroz ovaj projekt stekli bolje razumijevanje drugih kultura, svoje i zajedničke bogate povijesti te prijatelje za cijeli život, što je najveća vrijednost ovakvih projekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...