Zadranki Paoli Slavici nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje

Završen  je  17. Susret  profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej -a. Brojna čakovečka publika uživala je u  predstavama  članova HC Assitej -a , kazališta za djecu i mlade  iz čitave Hrvatske. Stručni žiri u sastavu Marina Petković Liker, redateljica, Olja Lozica, redateljica i dramaturginja i Igor Tretinjak, teatrolog, dodijelio je nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija.

U konkurenciji se našlo nekoliko izvrsnih predstava, ali i nemali broj bitno slabijih predstava u kojima se vidio vrlo površan i kazališno staromodan pristup djeci kao ciljanoj publici. S druge strane dječja publika s radošću je dolazila gledati predstave, što pokazuje važnost festivala za Čakovec te važnost Čakovca za festival. Reakcije gledališta uvijek ispunjenog vrlo otvorenom dječjom publikom pokazuju da su djeca silno željna kazališta. Upravo stoga mora se posebno paziti pri selekciji predstava, jer ona dobrim dijelom formira ukus budućih gledatelja i utječe na njihovo razumijevanje kazališta. Nagrađene predstave trebale bi biti primjer rada u kazalištima za djecu.

Najboljom predstavom proglašena je “Deveta ovčica.” Predstava “Deveta ovčica” odlično objedinjuje i zaokružuje sve elemente kazališnog čina: od dobrog predloška preko točno odabranog i maksimalno razigranog medija – lutkarstva do odlične lutkarske (su)igre. Rezultat toga je zaokružena predstava u potpunosti prilagođena ciljanoj dobi kojoj se ne obraća svisoka, već iz pozicije razumijevanja komunicira o aktualnom problemu – duhovito, toplo i pametno.

Za najbolje žensko glumačko ostvarenje nagrađena je Paola Slavica za ulogu Francesca u predstavi “Genijalni genije” KL Zadar. Paola Slavica uspješno je i duhovito oblikovala lik Francesca, uspjevši scenskim šarmom i pokojom zgodnom glumačkom minijaturom razigrati predstavu.  Nagrada za likovno oblikovanje (kostimi i scenografija) dodjeljena je  Gulnaz Fatykhova za predstavu “Genijalni genije” KL Zadar. Likovno oblikovanje u predstavi “Genijalni genije“ vrlo je precizno s obzirom na tematiku predstave – priču o Leonardu da Vinciju. Kazališno-vizualni kod konceptualno je i estetski točno izabran i po pitanju kostima i posebice scenografije iz koje izvire cijela predstava. Nagrada za najbolju scensku glazbu dodijeljena je Zadraninu Tomislavu Peharu (“Deveta ovčica”).
U predstavi “Deveta ovčica“ glazba je sastavni i ravnopravni kazališni element, koji ne funkcionira sam za sebe, već odlično prati predstavu i glumce te je dramaturški uklopljen u razvoj predstave u cjelini. Nije simplificirana niti estradizirana, već skladateljski vrlo razrađena i zanimljiva djeci i odraslima. Za pohvaliti je i pjevanje songova uživo, koje je odlično izvedeno te diže energiju glumačke igre i predstave u cjelini.

Zadarsko kazalište lutaka predstavilo se na ovogodišnjem susretu  fotografijama, scenografijom i lutkama iz svojih predstava. Autor izložbe  Darko Petković prikazao je dijelove recentnih predstava koje su nastale od 2010.godine do danas.  Uz Darka Petkovića tu su i autori Mojmir Mihatov, Robert Košta i Željko Zorica. Mlada zadarska fotografkinja Iva Perinčić upotpunila je izložbu  fotografijama predstava.

U sklopu ovogodišnjih susreta Hrvatski centar Assitej je organizirao konferenciju regionalnih centara Assiteja. Ovom pozivu su se odazvali predstavnici Assiteja Austrije, Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Tijekom sastanka dogovorena je međusobna uža suradnja svih prisutnih u cilju boljeg upoznavanja kultura i razmjena kvalitetnih umjetnika i umjetničkih projekata. Tijekom slijedeće godine u planu je učvrstiti regionalnu mrežu Assiteja kao centar informacija o kazalištima za djecu i mlade, kao i o umjetnicima koji u njima rade. Slijedeća konferencija održat će se u Bukureštu, u Rumunjskoj.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...