Papa Franjo šokirao širu javnost i Crkvu: “Teorije evolucije i Velikog praska su u pravu, Bog nije čarobnjak!”

Teorije evolucije i Velikog praska su u pravu i Bog nije čarobnjak s čarobnim štapićem, poručio je Papa Franjo, piše Independent.  Govoreći na Papinskoj akademiji znanosti, Papa je rekao neke stvari za koje stručnjaci vjeruju da će stati na kraj ‘pseudo teorijama’ kreacionizma i inteligentnog dizajna za koje neki tvrde da ih je ohrabrivao njegov prethodnik Benedikt XVI.

Papa je objasnio da obje znanstvene teorije nisu nespojive s postojanjem Stvoritelja. Inzistira da ga one zahtijevaju.

– Kada čitao o stvaranju u Knjizi postanka riskiramo da Boga zamišljamo kao čarobnjaka s čarobnim štapićem koji je u stanju učiniti sve. Ali to nije tako.  On je stvorio ljudska bića koja je zatim pustio da se razvijaju prema unutarnjim zakonima koje je dao svakome kako bi došli do ispunjenja, rekao je Papa koji smatra da Veliki prasak ne proturiječi postojanju Boga, nego ga podrazumijeva.

– Evolucija u svojoj prirodi nije u suprotnosti s pojmom stvaranja jer zahtijeva stvaranje bića koja se razvijaju, rekao je.

Katoličku crkvu dugo je pratila reputacija protivnika znanosti. No, najnoviji komentari pape Franje više su u skladu s progresivnim radom pape Pija XII koji je otvorio vrata ideji evolucije i pozdravio teroiju Velikog praska. Papa Ivan Pavao II otišao je korak dalje 1996. godine rekavši da je evolucija više od hipoteze.

Giovanni Bignami, profesor i predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku, Papinu izjavu proglasio je značajnom.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...