Potvrđen datum: U Zemlju će udariti ogroman asteroid, koban za život!

Znanstvenici su sve bliže tome da zaustave sudar velikoga asteroida koji prijeti Zemlji, a dovoljno je velik da ugrozi čovječanstvo, javlja Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tenneseeyu otkrili su da bi uništavanje asteroida uzrokovalo sudar još većih razmjera jer bi se asteroid razbio na manje koji bi svejedno udarili u Zemlju. Umjesto toga, tvrde da bi male promjene na njegovoj površini mogle uzurpirati sile koje ga drže u jednom komadu i dovesti do njegova raspadanja u svemiru.

Znanstvenici su proučavali asteroid 1950 DA koji je zaprijetio još 2002. godine kada su astronomi otkrili da postoji mogućnosti u omjeru 1:300 da će udariti u Zemlju 16. ožujka 2880. godine. No, mogućnosti za sudar su ponovo provjerene pa sada iznose 1:4000.

Asteroid je promjera jedan kilometar, a putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi. Zemlju bi mogao uudari brzinom od 60 000 kilometara na sat. Ovaj bi udar trebao imati snagu 44 800 megatona TNT-a te bi izazvao eksploziju ogromnih razmjera, tsunamije i promijenio bi klimu planeta.

S obzirom na to da je 35 generacija udaljen od nas, znanstvenici su uvjereni da ova katastrofa može biti izbjegnuta. Ipak, znanstvenici su zabrinuti jer asteroid u komadu drže  kohezivne sile koje nikada do sada nikada nisu registrirane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...