Predsjednik Ivo Josipović posjetio jučer Biograd Boat Show

U ime domaćina i organizatora sajma Ilirije d.d. predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipovića dočekali su gospodin Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije d.d., i gospodin David Tudorović, član Nadzornog odbora Ilirije d.d. i predstvanik većinskog vlasnika Ilirije d.d. obitelji Tudorović, sa svojim suradnicima, u čijem je domaćinstvu i pratnji predsjednik obišao 16. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show.

Goran Ražnjević upoznao je predsjednika Republike sa značajem i ulogom Ilirije i Marine Kornati u razvoju nautičkog turizma ne samo u Biogradu na Moru već i u Hrvatskoj čiji je pokretač upravo bila Ilirija. Naime, Ilirija je davne 1975. godine prepoznajući izniman potencijal nautičkog turizma za daljnji razvoj ne samo vlastite kompanije već i unaprijeđenja ponude hrvatskog turizma izgradila prvu nautičku luku u Hrvatskoj i kupnjom flote od 40 Elanovih plovila ujedno pokrenula razvoj charter turizma na Jadranu. U međuvremenu uvidjevši važnost nautičkog turizma u daljnjem razvoju grada Biograda na Moru i njegov utjecaj na ukupne turističke rezultate 1985. godine proširili smo njene kapacitete izgradnjom marine Kornati, smještene u zapadnom dijelu Biograda na Moru, sa dodatnih 450 vezova.

Zahvaljujući marini Kornati danas je nautika najznačajniji turistički i gospodarski segment grada koja godišnje u Biograd na Moru dovede preko 60.000 nautičara iz cijelog svijeta, odnosno svaki treći nautičar koji posjeti Zadarsku županiju je gost marine Kornati, omogućivši gradu da tijekom cijele godine živi kao nautičko središte Jadrana. Također, u marinu Kornati godišnje uplovi od 4.500 do 5.000 tranzitnih plovila iz drugih marina čime Ilirijina marina godišnje ostvaruje gotovo 1/4 nautičkih uplovljavanja tranzitnih plovila u Hrvatskoj, kazao je Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije.

O značaju nautike u turističkom razvoju gradu dovoljno govori i činjenica da su u devet  mjeseci  2014. godine nautičari ostvarili 281.644 noćenja odnosno 25% svih noćenja grada od čega je u marini Kornati zajedno sa charter tvrtkama ostvareno 225.497 noćenja odnosno 80% od ukupnih noćenja nautičkog sektora grada Biograda na Moru. Ove brojke nabolji su dokaza da je Ilirija davne 1975. godine imala viziju, odlučnost i hrabrost za pokretanjem inicijativa i usluga od kojih je prosperirao cijeli hrvatski turizam, dodao je Ražnjević.

Tijekom obilaska nautičkog sjama domaćini su predsjednika Republike upoznali sa razvojem Biograd Boat Show-a koji je započeo prije gotovo šesnaest godina točnije 1999. godine kad je organiziran kao proljetni Otvoreni dana na kojima je sudjelovalo svega nekoliko izlagača i to uglavnom iz Marine Kornati.

Na ovogodišnjem sajmu predsjedniku Republike imao je priliku vidjeti rekordan broj izlagača  njih čak 275 koji su se prezentirali sa preko 300 plovila, a među njima čak 238 iz Hrvatske s kojima se susreo i koji su mu predstavili svoja plovila od kojih su neka i svjetske premijere.

Tijekom obilaska nautičkog sajma predsjedniku je predstavljena i event jahta „Nada“, plovilo multifunkcionalne namjene, dužine 35 m i kapaciteta 140 osoba, predviđena za ekskluzivna dnevna i noćna krstarenja, jednodnevne poslovne skupove, manje konferencije, seminare,  prezentacije, kao mjesto za sastanke ali i ekskluzivni restoran i lounge bar, sala za prijeme, bankete, vjenčanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...