Prema riječima pročelnika Darka Kasapa Grad ušparao 100.000 kuna na projektu “Špine Belafuža!”

Iako MO Brodarica nema kanalizaciju u više od pola MO, školsko igralište je neosvijetljeno, nedostaje parkirnih mjesta, prometnice su pune rupa i zakrpa, sustav otpadnih voda je zastario i ne može podnijeti velike količine oborina pa su svugdje uvijek lokve, itd., gradske vlasti smatraju kako je upravo sada sazrelo vrijeme da se dugogodišnja želja i inicijativa Društva prijatelja Belafuže provede u djelo te da se na raskrižju ulica Put Petrića i Put Nina ispred trgovine Tommy izgradi popločani trgić s nekada postojećom špinom koja je do davnih ’80-ih godina koristila stanovnicima tog gradskog predjela, no danas bi više sslužila kao spomenik kulture tog kraja, ali i cijelog našeg područja. Na isti trgić bi se premjestio i kip “Belafuške žene” koju je za 65.000 kuna godinama prije izradio Ratko Petrić.

Ante RubešaIz Mjesnog odbora Brodarica, na čijem se području nalazi Belafuža, nekoliko su puta tražili osvjetljavanje igrališta OŠ Šimuna Kožičića Benje i upozoravali na činjenicu kako ni sekundarna kanalizacijska mreža u tom dijelu grada još nije dovršena, pa je jasno da ideja o trošenju 470.000 kuna plus PDV (odnosno 587.500 kuna s PDV-om) na trgić od oko 12 metara četvornih sa “špinom”  u trenutku kada dugovi Grada proračunskim korisnicima prelaze 70 milijuna kuna ne nailazi na veliko razumijevanje vodstva Mjesnog odbora kojem je na čelu Akcija mladih. Njihov predsjednik i predsjednik ovog MO, Ante Rubeša istaknuo je kako se u slučaju “Špine Belafuža” radi o predizbornoj kupovini određenog biračkog tijela koje već 12 godina sluša prazna obećanja, a s obzirom na proračun i socijalno stanje cijeli projekt u ovom trenutku, kako kaže, vidi kao pljačku građana grada Zadra. Na pitanje radi li se u ovom slučaju upravo o predizbornom političkom potezu iz Grada nisu odgovorili.

– Uvažavajući trenutne financijske mogućnosti našeg proračuna, Grad Zadar je projekt “Špine Belafuža“ ( projekt sadrži spomenik Vodarici, “špinu“ i uređenje javne površine ) reducirao sa 700.000 kuna na 470.000 kn s PDV-om (projektantska cijena), a nakon licitacije u javnom natječaju moguće je da će cijena biti i niža. Otvaranje ponuda u postupku javne nabave je javno. Dugogodišnji opetovani zahtjev Društva prijatelja Belafuže da se špina vrati  na svoje povijesno mjesto napokon je došao na red jer se projekt uskladio s prostorno – planskom dokumentacijom i cestovnim koridorom Puta Nina. Grad Zadar poštuje stare tradicionalne vrijednosti svakog mjesnog odbora i dijela grada pa tako i Belafuže. Stanovnicima Belafuže špina je prioritet jer su njihovi preci tamo dolazili po vodu i želja im je da se to obilježi. Na isti način Grad ulaže u prioritetne projekte i u ostalim mjesnim odborima. Primjerice, na području MO Brodarica ulaže se 7,7 milijuna kuna u izgradnju Crpne postaje Park i sekundarne kanalizacijske mreže, te se time stvara preduvjet za rješavanje pitanja odvodnje na području tog mjesnog odbora. Također, Grad Zadar je sufinancirao izgradnju kotlovnice i 16 podkotlovnica za 416 stanova na Putu Petrića za prelazak grijanja s nafte na plin, čime su građani dobili jeftinije i ekološki prihvatljivije grijanje, kazao je Kasap.

Baba na Belafuži - Špina

U prilog ovoj izjavi pročelnika za graditeljstvo ne ide službena objava na stranicama Grada Zadra koja kaže da je Grad Zadar pokrenuo postupak nabave bagatelne vrijednosti u predmetu: Izgradnja spomeničkog prostora “Špina Belafuža“, evidencijski broj nabave BP 41/14, 9. listopada 2014. godine, procijenjene vrijednosti nabave (bez PDV-a) u iznosu od  470.000 kuna, a kriterij za odabir ponude je, kako su istaknuli najniža cijena. Krajnji rok za dostavu ponuda je bio 16. listopada 2014.g. te otvaranje ponuda kako je stajalo u priloženoj dokumentaciji na stranicama Grada Zadra neće biti javno.

Prema ovome je očito da ovu tematiku ne poznaje baš najbolje gradski administrator koji objavljuje postupak javne nabave ili prije spomenuti pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Darko Kasap. Naime, dook Kasap tvrdi da jje cijena projekta 470.000 kuna s PDV-om, administrator tvrdi da je cijena bez PDV-a, a s druge strane Kasap tvrdi i kako će i otvaranje ponuda biti javno dok administrator na službenoj stranici Grada Zadra piše kako otvaranje neće biti javno. Pa sad vi budite pametni! Izaberite opciju a ili b ili u najboljem slučaju nadopišite svoju pod c, ukoliko ne znate odgovor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...