“Zadarski policajci su me premlatili, strpali u auto, zatvorili na 16 sati u Benkovcu, opljačkali i pustili!”

Zadarska policija je u posljednih nekoliko dana dva puta prozvana zbog nasilja svojih službenika. “Slobodna Dalmacija” u posjedu je fotografija i iskaza dvojice muškaraca koji tvrde kako su ih zadarski policajci pretukli bez ikakva povoda! Iako je riječ o dva potpuno nevezana slučaja koji su se dogodili s pet mjeseci razlike i čiji se akteri uopće ne poznaju, priča je gotovo identična.

Nakon što su zaustavljeni zbog rutinske provjere u kontroli prometa, obojica su “zaradila” šake u glavu jer su se usudili prigovoriti načinu na koji se prema njima postupa. “Zašto nas tuku oni koji bi nas trebali štititi?” otvoreno pitaju. No, krenimo redom.

Zagrepčaninu Nenadu Gašpiću, 51-godišnjaku koji se zatekao u Zadru i pola sata poslije ponoći šetao se centrom grada, Perivojem Vladimira Nazora, sleđa je prišao redarstveni policajac tražeći osobnu iskaznicu, piše Slobodna Dalmacija.

‘Nisam nikoga ugrožavao’

– Izvadio sam sve dokumente koje sam imao kod sebe: vozačku i prometnu dozvolu, zdravstvenu, mobitel, ključeve od stana i automobila. Policajac mi je to uzeo iz ruku i odveo me do parkiranog vozila prometne policije gdje su čekala dvojica njegovih kolega.

Od mene su zatražili da pušem alkometar, na što sam reagirao s negodovanjem. Kao prvo, nisam zatečen kako upravljam ikakavim vozilom, niti sam ikog ugrožavao da bi me trebalo alkotestirati! Kad sam pitao zašto, rekao mi je doslovno: “Ako odbiješ, strpat ću te u zatvor!”

Tada sam se obratio prometnim policajcima, ali umjesto odgovora od redarstvenog policajca sam dobio udarac u predjelu glave, iznad potiljka, zatvorenom šakom. Potom su me sva tri policajca “ugurala” u automobil prometne policije i odvela pred policijsku postaju u Zadru – kaže Nenad Gašpić, čije je zdravstveno stanje i inače vrlo loše. Dogogodišnji je i teški srčani bolesnik, te stalno kod sebe mora imati lijekove: nitroglicerin, za srce i tlak, kao i ventolin za astmu i dišne probleme.

– Kad sam priveden, nisam imao mogućnost od žene uzeti lijekove pa sam zatražio medicinsku pomoć. Kad su policajci vidjeli da nešto nije u redu s mojim disanjem, pozvali su Hitnu pomoć koja je stigla nakon 45 minuta. No, kad su kola stigla, policajac koji je “vodio” moj slučaj izjavio je kako je “on liječnik koji će do daljnjeg voditi evidenciju mog zdravstvenog stanja te se brinuti za mene”, na što su djelatnice Hitne pomoći sjele u vozilo Hitne i otišle – kazuje Gašpić.

Bez lijeka, bez vode…

Kada se ponovno požalio, Gašpić je opet dobio udarac u potiljak i pao na pod.

– Nastavio me je udarati i rukama i nogama. Sve se to odigravalo na ulici ispred policijske postaje u Zadru, u prisutnosti još petorice policajaca – još je u šoku Gašpić.

No, ni to nije bio kraj. Oduzeli su mu mobitel, posjeli ga u auto i doveli u policiju u Benkovac, gdje su ga zatvorili bez lijeka za astmu, vode i prava na telefonski poziv supruzi koja je, ne znajući što se događa, čekala u strahu sama u Zadru. A sve to jer je, navodno, bio agresivan! Nakon 16 sati čamljenja u Benkovcu, policija iz Zadra došla je do njega razdužiti oduzete stvari, ali umjesto 600 kuna koliko je imao kod sebe, kaže Gašpić, vraćeno mu je samo 240 kuna.

– Kad sam tražio da se policajci očituju i daju mi svoje službene brojeve sa znački, a što po službenoj dužnosti trebaju, nisu htjeli. Niti sam dobio potvrdu o hapšenju, niti su mi stavili lisičine, niti sam dobio potvrdu o oduzimanju predmenta; bio sam 16 sati zatočen u Benkovcu bez liječničke skrbi i vode i bez ikakvog objašnjenja, prethodno natučen – ogorčen je Gašpić, koji je svu dokumentaciju o svojim ozljedama i postupanju zadarske policije predao MUP-u.

Istraga po njegovoj prijavi je u tijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...