Cestitka_Uskrs

Prva nagrada Fra Martin Nedić “Odiseju” Tomislava Marijana Bilosnića

Na posebnoj svečanosti obilježavanja Dana općine Orašje, pred prepunom dvoranom uzvanika, gostiju i posjetitelja, hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću na svečan je način uručena međunarodna Književna nagrada “fra Martin Nedić”. Ova ugledna književna nagrada nosi ime prvog ilirca u Bosni, fra Martina Nedića, a dodjeljuje je Zaklada “Terra Tolis”. Bilosnić je nagradu dobio za svoju zbirku pjesama Odisej u izdanju izdavačke kuće 3000 godina Za dar, iz Zadra, već ranije je ocijenjene visokim ocjenama uglednih hrvatskih kritičarskih pera.

Bilosnićev  Odisej izdvojen između tridesetak nominiranih djela književnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Australije. Na svečanosti u Orašju nagradu mu je uručio predsjednik Upravnog odbora Zaklade “Terra Tolis” profesor Mario Oršolić. Obrazloženje povjerenstva pročitao je Predsjednik Prosudbenog povjerenstva književnik Mato Nedić.

Mato Nedić između ostalog je kazao: “Tomislav Marijan Bilosnić zbirkom pjesama naslovljenom Odisej otputio se na plov k ishodištima europske kulture, ususret Homeru i antičkoj Troji. Pjesnik se u stihovima poistovjetio s Odisejem, a to poistovjećivanje obećava put, ne samo put u središte antičkoga svijeta, već i put u značenjima i smislom bogatu, sjajnu, uglađenu poeziju, kakvu je u ovome djelu donio Bilosnić. Izraz Bilosnićeve poezije je jednostavan, omiljeno njegovo stilsko sredstvo je, uz metaforu, poredba; stih je slobodan. . Ipak, u zbirci Odisej, autor je posegnuo i za dodatnim sredstvima koja stoje na raspolaganju u okvirima postmodernističke poetike, kao što su primjerice citatnost i sentencija. Kada je riječ o citatnosti, pjesnik se oslanja na Homerove stihove jer Homer mu je sa svojim neprolaznim djelom ishodište i cilj, njime je krug stvaranja otvoren i zatvoren, a Bilosnić se u ovome povijesnom trenutku našao unutar toga kruga te pjeva glasom suverenosti o prošlosti koja se pretače u naše vrijeme i potvrđuje da je, uz to što je sve na svijetu različito, i sve opet isto, zavisi samo kako na pojavnost svijeta gledamo i kako ih shvaćamo. Pojedinim stihovima objavljenim u ovoj zbirci pjesnik, kao usput, ali smišljeno i mudro, izriče takve misli koje mogu podsjetiti na one životne istine koje su nabijene znanjem i iskustvom mnogih generacija i koje u Bilosnićevoj poeziji prerastaju u sentenciju. Takvi su,  primjerice, stihovi: Osvojeno je samo ono što je u srcu zatočeno ili Sve što umire rađa se drukčije.

Zbirka pjesama naslovljena Odisej zasigurno po kvaliteti pjesama koje su u nju uvrštene ide u red najboljih Bilosnićevih ostvarenja. Dotaknuvši svijet antike nenadmašno prikazan u velikim Homerovim epovima, Tomislav Marijan Bilosnić je obogatio svoj pjesnički svijet, a suvremenim je ljudima približio ishodište europske kulture i civilizacije te je pokazao da i staro može postati novo, i prošlo može biti sadašnje, a budućnost je u svemu i svima u vječnosti. U Odiseja zagledan, poistovjećen s njime, Tomislav Marijan Bilosnić je novom stihozbirkom zakoračio u novu dionicu potvrđivanja sebe kao velikoga umjetnika, na novi put koji ga vodi u središte ne samo hrvatske književnosti u koju je riječju utkan, već prije svega, a što i jest najvažnije, u središte vlastitoga bića, u otkrivanje sebe samoga.”

Književna nagrada “fra Martin Nedić” Bilosniću je, inače, trebala biti uručena u lipnju ove godine, ali zbog svibanjskih poplava koje su zahvatile i toliški kraj Zaklada Terra Tolis nije bila u mogućnosti upriličiti već poznatu tradicionalnu manifestaciju Dani Tolise 2014. u sklopu koje se Nagrada i dodjeljuje. Upravni odbor Zaklade stoga je donio Odluku da se Nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, T. M. Bilosniću uruči u srijedu 22. listopada 2014. godine, u svečanoj dvorani Centar u Orašju, na posebnoj svečanosti upriličenoj u okviru obilježavanja Dana općine Orašje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...