Slika koju su skrivali od Hitlera jer ima “magične moći” uskoro će se pojaviti u javnosti

Jedan od najpoznatijih autoportreta na svijetu, onaj Leonarda da Vincija, bit će izložen javnosti u Torinu, gradu na sjeveru Italije. O 500 godina starom, izblijedjelom autoportretu načinjenom cvrenom kredom malo se toga zna, no neki vjeruju da ima mistične moći, piše BBC.

U Torinu postoji mit da je platno da Vincijevog autoportreta toliko moćno da one koji ga promatraju prožme velika snaga. Neki smatraju da je zbog te magične moći, a ne zbog kulturne ili ekonomske vrijednosti, slika tajno iznesena iz Torina u Rim tijekom drugog svjetskog rata, a sve kako ne bi dospjela u ruke Hitleru i tako mu pruižila još veću moć.

Koji god bio razlog ovo je jedino djelo iz cijele zbirke dragocjenih slika i rukopisa koji je premješten iz Kraljevske biblioteke u Torinu. Direktor biblioteke Giovanni Saccanirekao je da nitko ne zna točno gdje je slika bila skrivena.

Kako bi spriječili naciste da je se dočepaju, slika je u potpunoj tajnosti prevezena u Rim, rekao je Saccani. Zbog takvih okolnosti slika nije bila dovoljno zaštićena pa je autoportret pretrpio oštećenja.

Da Vincijev autoportret se od 1998. godine nalazi u posebnoj prostoriji biblioteke u kojoj se temperatura održava na 20 Celzijevih stupnjeva, a vlaga na 55 posto. Cijeli taj prostor je opremljen alarmima i sigurnosnim kamerama. U prostoriju, koju nazivaju ‘pećinom’, zbog strogih uvjeta moći će ulaziti po 50 ljudi svakog sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...