Svi ostali u čudu: Kakvu je to čudnu morsku neman more izbacilo na obalu?

Nesvakidašnji prizor dočekao je šetače na australskoj plaži Redhead: na pijesku je bila nasukana golema lešina nepoznatog morskog bića s neobičnom glavom. Činilo se da je riječ o kitu, ali svih je zbunio dio glave nalik na kljun ili vrlo izduženu dupinovu njušku.

biće je pozamašnih dimenzija, dugo gotovo četiri metra, a znanstvenici još uvijek nagađaju kojoj točno vrsti pripada. do sada je jasno da je sisavac, no oko točne definicije još se lome koplja. Neki vjeruju da je u pitanju takozvani kljunati kit, životinja koja živi u dubokim vodama daleko od obale.

Ta vrsta naraste do 13 metara i može težiti i do 15 tona. Poznati su po tome što redovito rone na dubine od preko 1000 metara i tamo provode i po sat vremena. Desetkovalo ih je izlovljavanje potkraj 19. stoljeća. Živi primjerak nije viđen godinama, a pronalazak trupla je iznimna rijetkost.

Ovakav pronalazak pravo je blago za znanstvenike. Planiramo mu skinuti glavu i poslasti ju u Sydney na detaljniju analizu. Tek će se DNK testiranjem moći sa sigurnošću utvrditi je li to kljunati kit ili neko drugo biće, rekla je za australske medije predsjednica tamošnje organizacije za zaštitu morskih sisavaca, Shona Lorigan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...