U Makedoniji umro Britanac od ebole? U Hrvatskoj pod nadzorom 26 osoba

[box title=”ŠIRENJE VIRUSA EBOLE” color=”#ff0000″] Cijelu tematiku o virusu ebole i njegovom širenju, možete pratiti na ovoj poveznici [/box]U Makedoniji je danas umro Britanac za kojeg se sumnja kako je bio zaražen virusom ebole, javljaReuters pozivajući se na izvore iz makedonske vlade.

Isti izvor navodi kako još jedan Britanac pokazuje znakove zaraze te se nalazi u karanteni, javlja makedonska TV postaja Alfa koja navodi kako se u karanteni nalazi i osoblje skopskog hotela u kojem su boravili Britanci.

Makedonske vlasti poduzimaju sve sigurnosne protokole u skladu s međunarodnim standardima te su odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, uzorci su poslani na testiranje u Njemačku.

Ovisno o rezultatima testiranja Hrvatski zavod za javno zdravstvo će odlučiti da li je potrebno povisiti razinu pripravnosti i na koji način.

– Sve radimo prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U travnju smo još uveli kontrole, ebola je realnost i pojavljivat će se periodično u pojedinim zemljama – pojasnila je Tamara Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a.

U Hrvatskoj je pod nadzorom trenutno 26 osoba. Dosad ih je ukupno pod nadzorom bilo 90 i kod nijednog nije utvrđena zaraza ovim smrtonosnim virusom. Pod nadzor su stavljeni jer su dolazili iz zemalja u kojima vlada epidemija ebole iako nisu pokazivali nikakve simpotome. HZJZ ima epidemiologa pripravnog 24 sata dnevno i istaknut će važnost prevencije u smislu pranja ruku toplom vodom i sapunom. I u slučaju potvrde ebole u Makedoniji to ne znači da će se virus proširiti, a situaciju prate i HZJZ i Ministarstvo zdravlja koji će o svemu, ističu, informirati javnost.

S obzirom na prve slučajeve zaraze ebolom u Europi, ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je kako je Hrvatska spremna za pojavu te bolesti, javlja HRT. Također surađuje sa svim inozemnim institucijama na razini EU koje se bave sprečavanjem širenja te bolesti.

Britanski Daily Mail piše kako će ako dokazi to potvrde, 58-godišnjak biti prva britanska žrtva ebole. Makedonski ministar zdravstva izjavio je kako je muškarac u Skoplje prije tjedan dana stigao iz Velike Britanije.

Dr. Jovanka Kostovska iz Komisije za zarazne bolesti, kazala je kako je pacijent pokazivao simptome vrućice, povraćanja i unutarnjeg krvarenja te da mu se stanje brzo pogoršalo.

– To su sve simptomi ebole, zbog čega smo posumnjali na zarazu, kazala je Kostovska i dodala kako su uzorci poslani na testiranje u Njemačku kako bi se odredio uzrok smrti.

Širenje virusa ebole američki medicinski stručnjaci usporedili su s pojavom virusa HIV-a, odnosno AIDS-a.

– Brzi globalni odgovor mogao bi osigurati da ebola ne postane “novi AIDS” – izjavio je Thomas Frieden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Predsjednici Liberije, Sijera Leonea i Gvineje zatražili su dodatnu pomoć u borbi protiv bolesti koja je dosad ubila više od 3860 ljudi, uglavnom u zapadnoj Africi.

Francuske su vlasti zatvorile zgradu u blizini Pariza zbog sumnje na više slučajeva zaraze ebolom, no pokazalo se kako je riječ o lažnoj uzbuni.

Lokalni list iz Leipziga javlja da je jutros u taj grad stigla prva osoba zaražena ebolom, visoko pozicionirani dužnosnik UN-a koji je doputovao iz Liberije. I Australija testira dvoje ljudi koji su se nedavno vratili iz Sijera Leonea. U Španjolskoj je za medije progovorila medicinska sestra koja je bila prva zaražena osoba izvan Afrike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...