Udruga “Hippocampus” obilježila Svjetski dan zaštite životinja

U subotu 03. listopada 2014. godine povodom Svjetskog dana zaštite životinja Udruga Hippocampus povela učenike srednje škole Biograd na Moru na edukativnu nastavu u prirodi NP Kornati i PP Telašćica. Uz pratnju profesorica geografije i bilogije, te stručnih vodiča učenici su imali priliku upoznati se s posebnostima flore i faune kopnenog i podmorskog svijeta koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovih domova. Naglasak edukacije bio je na važnosti biološke raznolikosti i njenog očuvanja za buduće generacije, kako u turističke svrhe tako i zbog očuvanja genske raznolikost za budućnost koja nas očekuje, pogotovo uzevši u obzir klimatske promjene koje se u Svijetu događaju posljednjih godina.

Tijekom plovidbe prema PP Telašćica učenicima su prof. održale predavanje u prirodi iz područja geografije i biologije s primjerima na terenu. Na Telašćici su uz stručnog vodiča i profesorice učenici posjetili slano jezero i poznate dugootočke „stene“ – okomite hridi koje se uzdižu s vanjske strane uvale Telašćica te predstavljaju najistaknutiji strmac na Jadranskom moru. Strmac se proteže od rta Mrzlovica na SZ do padina Velog vrha na JI dosežući na Grpašćaku visinu od 161 m. Najveće dubine dosižu do 85m. Ovo područje bogato je zanimljivim biljnim i životinjskim svijetom te se uz stijene mogu promatrati dupini. Na samim stijenama pod morem žive različiti koralji, uključujući i danas već prorijeđene crvene koralje. Stijene su zanimljive i iznad mora jer na strmim liticama raste na primjer dubrovačka zečina, a ovdje je i najsjevernije stanište drvenaste mlječike. Na stijenama se gnijezdi sivi sokol (Falco peregrinus), a uz njega, na strmcima se može susresti još i eleonorin sokol (Falco eleonore),  te dvije endemične vrste kopnenih puževa iz porodice zaklopnica: Dugootočka zaklopnica Delima edmibrani i Agathylla lamellosa.

Osnovni cilj programa edukacije je podizanje svijesti o ekologiji, javnom dobru, važnosti prirode, njezinoj zaštiti i očuvanju, poticanje na aktivnost i sudjelovanje građana, posebno mladih, u programima zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti kao komparativne prednosti turizma, te aktivno uključivanje svih subjekata i lokalnog stanovništva u realizaciji istog radi pridonošenja boljem i ugodnijem boravku stanovništva i turista na Jadranskom moru.

Terenska nastava organizirana je  u sklopu projekta More u Srcu kojeg provodi Udruga Hippocampus iz Biograda, a financira Zaklada ‘Kajo Dadić’ Split u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. projekt je također financijski potpomognut od strane Zadarske županije i Grada Biograda na Moru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...