Cestitka_Uskrs

Velika suša u Brazilu: Hoćemo li iduće godine piti rekordno skupu kavu?

Zbog zabrinutosti o urodu kave tijekom sljedeće godine, koja je potaknuta iznimnim sušama u Brazilu, cijena vrste arabika u ponedjeljak je dosegnula najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine. A prema srpanjskim tvrdnjama Međunarodne organizacije za kavu, sljedeće godine svijet očekuje najveća nestašica kave od 2006. godine. Kako će se ovi potresi na svjetskom tržištu kave odraziti na domaće i regionalne igrače Franck i Atlantic Grupu?

‘Urod kave ove godine manji je zbog suša u Brazilu, a stručnjaci očekuju manji urod i 2015. Međutim, procjene vezane uz točne količine ipak se razlikuju. U makro smislu 2014. i 2015. će biti godine manjeg uroda kave dok se za 2016. predviđa ponovno cikličko povećanje prinosa. Cijena kave na svjetskoj razini ovisit će o tome u kojoj mjeri ta nestašica u opskrbi potencijalno može biti uravnotežena s prinosima od uzgoja kave iz drugih zemlja, no nezahvalno je davati procjene u ovome trenutku’, poručuju iz Francka, koji je ostvario 851 milijun kuna prihoda lani, ali je javno nedostupan podatak koliko se od toga odnosi na kavu.

‘No scenarij je točan: snažan rast cijena kave od veljače 2014. direktan je rezultat velikih suša koje su pogodile najvažnije regije uzgoja kave u Brazilu krajem 2013. i početkom 2014. godine’, dodaju iz Francka.

Navode kako ipak ovo povećanje cijena sirove kave nije utjecalo na njihovo poslovanje niti se odrazilo na njihove maloprodajne cijene.

‘Naime, kvalitetno upravljanje rizicima i dobra nabavna strategija omogućavaju nam da uspješno amortiziramo ovakve oscilacije na tržištu. Nabavku sirovina planiramo dugoročno te potrebne količine različitih vrsta kave rezerviramo po unaprijed definiranim cijenama’, ističu u Francku.

Međutim, iz Atlantic grupe, najvećeg regionalnog proizvođača kave, koja je grupi najvažniji proizvod s godišnjim prihodom od prodaje od preko milijardu kuna, imaju drugačiji odgovor.

‘Uslijed neuobičajeno sušnog perioda u prvom kvartalu ove godine i ponovnog deficita kiša trenutačno u Brazilu, kad je vrijeme cvjetanja kave koje je najvažnije za razvoj naredne berbe, došlo je do skoka cijene sirove kave na njujorškoj burzi od 101 posto od početka godine. Budući da je i ovogodišnja berba manja za oko 10 milijuna vreća, ukoliko i naredna berba bude na ovoj razini, a vjeruje se da će biti i manja, cijena bi mogla nastaviti s rastom i tijekom 2015.’, kazao je za tportal potpisuje Andrej Bele, glavni direktor Strateškog poslovnog područja Kava u Atlantic Grupi.

Bele ističe kako je Brazil najveći proizvođač i izvoznik sirove kave pa je ovakav manjak nemoguće nadoknaditi iz nekog drugog porijekla (Kolumbije, Hondurasa, Kostarika, Gvatemale).

‘Uz skok cijene arabike, koja čini 70 posto udjela u svjetskoj potrošnji, skočila je i cijena robuste na londonskoj burzi, tako da u narednom razdoblju ne možemo očekivati niže cijene, ali se nadamo stabilizaciji cijena na ovoj razini’, ističe Bele i dodaje kako je Atlantic već poduzeo sve mjere da se osigura s količinama kave koje će im biti potrebne u 2015., no naglašava da se ipak, s obzirom na sve uvjete, može očekivati povećanje maloprodajnih cijena.

‘Ali mi ćemo unutar naše grupe poduzeti sve potrebne aktivnosti da poskupljenje bude što niže. Treba napomenuti kako je kategorija kave već sada tržišno podcijenjena’, zaključio je Bele.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...