Žestoki tajfun Fanfon na putu prema Tokiju

Snažan tajfun Fanfon približavao se u ponedjeljak ujutro po mjesnom vremenu najvećem japanskom otoku Honšuu, ostavljajući za sobom jednog poginulog i troje nestalih te spriječivši polijetanje šestotinjak zrakoplova, javili su vlasti i glasila.

Usto su znanstvenici u nedjelju zbog nevremena morali prekinuti istraživanje na vrhu planine Ontakea, u središtu Japana, tjedan dana nakon iznenadne erupcije vulkana u kojoj je poginula barem 51 osoba a desetak izletnika, vjerojatno zatečenih katastrofom, još se vode kao nestali.

Tajfun praćen vjetrom snage 198 km/h mogao bi u ponedjeljak ujutro stići u središte japanskog teritorija i do Tokija, u vrijeme najveće prometne gužve.

U 5.00 sati po mjesnom vremenu (22.00 sata po srednjoeuropskome) bio je blizu Owasea, u prefekturi Mie, na pacifičkoj obali, oko 300 km zapadno od Tokija, krećući se brzinom od 45 km/h, izvijestila je meteorološka agencija.

Agencija je objavila upozorenje zbog odrona, poplave, visokih valova i pljuskova, uglavnom u središtu i na zapadu Japana.

Dobar dio Japana su još za vikend zahvatili snažni pljuskovi pa su vlasti naredile evakuaciju 24.000 stanovnika, javlja državna mreža NHK.

Trojicu američkih vojnika odnijelo je olujno more dok su u nedjelju poslijepodne na Okinawi fotografirali nevrijeme, dodaje se iz istog izvora. Truplo jednoga vojnika je pronađeno a druga dvojica se još vode kao nestala.

Usto nema informacija o 21-godišnjem surferu koji je bio na moru kod Fujisawe, jugozapadno od Tokija. Ukupno je devet osoba ozlijeđeno diljem zemlje.

Barem 608 letova je otkazano zbog jakog vjetra, a dan ranije je otkazano 216 letova, dodaje NHK.

Oluja je u nedjelju pokvarila i utrku Formule 1 za Veliku nagradu Japana u Suzuki.

Japan su ljetos pogodila dva moćna tajfuna. Halong je početkom kolovoza odnio deset života, deseci ljudi su bili ozlijeđeni i pričinjena je znatna materijalna šteta. Mjesec dana prije, južne dijelove otočja zahvatio je Neoguri koji je usmrtio barem sedam ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...