7 lakih načina na koji možete poboljšati zdravlje svaki dan

Svakodnevne navike mogu poboljšati zdravlje, ojačati imunitet i očistiti organizam od toksina. Preporučuje se piti toplu mješavinu vode i limuna, koristiti cimet…

1. Limun čisti toksine iz organizma
Zdravlje se gradi svaki dan, a ojačati ga možete jednostavnim trikovima. Preporučuje se svako jutro piti toplu mješavinu vode i limuna jer ta kombinacija stimulira probavni sustav i rad jetre. Limun pomaže u čišćenju toksina iz tijela čime se smanjuje rizik od bolesti. Mješavinu treba biti natašte.

2. Povrtni smoothie zaustavlja upale
Povrće i voće su nezaobilazan dio zdrave prehrane, ali stručnjaci upozoravaju kako ga ne jedemo dovoljno. Najbolji način da povećate unos jest uvođenje zelenog smoothija u svakodnevni ritual. U smoothiju možete pomiješati kelj, špinat, jabuke, banane i mrkve koje su bogate antioksidansima i fitokemikalijama. One štite od kardiovaskularnih bolesti, potiču detoksikaciju i pomažu u zaustavljanju upalnih procesa te tumora.

3. Cimet regulira šećer u krvi
U svakodnevnu prehranu preporučuje se stavljati cimet. Ovaj začin regulira šećer u krvi i snižava razinu lošega kolesterola te triglicerida. Osim toga, cimet popravlja apetit i olakšava probavu. Možete ga dodati u zobenu kašu, pahuljice i umak od jabuka.

Orašasti plodovi

4. Orašasti plodovi daju energiju i čuvaju srce
Grickalicama je teško odoljeti, ali nutricionisti savjetuju da se umjesto čipsom, perecima i krekerima opskrbite orašastim plodovima. Oni su bogati vlaknima i pružaju dulji osjećaj sitosti te trenutno daju energiju. Bademi su odlični za oboljele od šećerne bolesti, pekan orasi jačaju imunitet, a lješnjaci čuvaju zdravlje srca.

5. Zeleni čaj čisti jetra i čuva mozak
Blagotvorno djeluje na cijeli organizam, naročito na jetra koja štiti od toksina. Ovaj čaj sprječava zadržavanje otrova i potiče njihovo brže izlučivanje iz tijela. Antioksidans katehin u njemu čuva zdravlje ovog organa i sprječava nakupljanje masti. Bogat je polifenolima koji održavaju zdravlje moždanih stanica i sprečavaju demenciju. Zeleni čaj odlična je zamjena za kavu jer djeluje stimulirajuće, a najbolje ga je piti tijekom cijelog dana, ali ne prekasno navečer.

6. Salata prije večere spriječit će prejedanje
Večeru je najbolje započeti salatom jer ćete tako unijeti više povrća nego inače, tvrde stručnjaci. Nakon toga možete prijeći na glavno jelo. Ova će taktika spriječiti da se prejedete, pišeFitene.

7. Kamilica poboljšava san
Čaj od kamilice, osim što pomaže kod nadutosti i zatvora, poboljšava san. On djeluje opuštajuće, smanjuje upalne procese i jača imunitet. Preporučuje ga se piti vrućeg, jer hladna varijanta može imati suprotan efekt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...