AM traži izmještanje tržnice na prostor Trga pet bunara i Trga Petra Zoranića!

Akcija mladih kao i građani grada Zadra podržavaju nove infrastrukturne radove, ali, kako kažu, samo u dijelu koji se odnosi na dugoročne koristi za ljude i okoliš. Istovremeno, ne slažu se s trenutnim odnosom nadležnih Odjela odnosno gradske uprave i gradonačelnika Kalmete koji nisu ništa uradili da probleme koje će infrastrukturni radovi uzrokovati stanovnicima grada, Poluotoka kao i onima koji tu rade umanje i bolje riješe.

– Tražimo izmještanje gradske tržnice na prostor Trga pet bunara i Trga Petra Zoranića, čime bi se oslabio pritisak prometa na jedinoj prometnici prema zapadnom dijelu Poluotoka, gradskim bedemima. Izmještanje tržnice također bi omogućilo gradonačelniku Kalmeti da “vrati dug“ građanima i korisnicima tržnice, koju su on i njegov tadašnji pročelnik za graditeljstvo Livaković devastirali – loše građevinski i funkcionalno “riješili“ prilikom njene obnove prije desetak godina i bar je donekle popravi i učini funkcionalnijom kako posljednjih tri, četiri mjeseca i najavljuje. Činjenica je da će se privremenim izmještanjem tržnice omogućiti i njeno bolje funkcioniranje do svibnja iduće godine ali i kakvo-takvo funkcioniranje prometa prema zapadnom dijelu Poluotoka u jutarnjim satima kada ljudi odlaze ili dolaze na radna mjesta, vrtiće i škole. O osiguravanju toga da ne daj Bože kombi hitne pomoći “zapne“ u neizbježnim prometnim gužvama ukoliko Gradska uprava i dalje ne bi ništa uradila da ne govorimo, istaknuli su iz Akcije mladih.

U svom priopćenju osvrnuli su se i na neorganiziranu vojsku glasnogovornika, odnosno djelatnika u Uredu Grada.

 

– Komunikacija Gradske uprave i Gradonačelnika sa građanima izizetno je loša i nezadovoljavajuća u ovom slučaju. Unatoč činjenici da u Gradskoj upravi postoji nekoliko (više od četvoro) zaposlenika zaduženih za komuniciranje s javnosti o činjenici da će se zapravo zatvoriti glavna prometnica centra grada koja vodi do “trbuha Grada“ nitko nije bio upoznat do prije par dana. Akcija mladih Zadar može razumjeti da se Gradska uprava u očekivanju “zagrebačkog scenarija“ brine sama o sebi ali to ih ne oslobađa od činjenice da su i dalje dužni osigurati da život i rad u gradu, pa tako i na Poluotoku funkcionira, ističu iz AM-a.

Infrastrukturni projekti trebaju se prvenstveno raditi zbog boljitka života samih građana a ne “velikih“ investitora koji bi mogli biti glavni dobitnici ukoliko se građani sa Poluotoka i iz drugih interesantnih pozicija i dijelova Grada lošim rješavanjem njihovih svakodnevnih potreba – istjeraju s ciljem “oslobađanja“ prostora za takve “investitore“ – za Akciju mladih okupatore, istaknuli su.

Ujedno su po sedmi put javno apelirali da se problem rješavanja gospodarenjem otpadom počne rješavati na jedini ispravni način; odvojenim prikupljanjem, primarnim razdvajanjem i edukacijom građana kako to Zakon propisuje jer Zadar, Diklo i ostali dijelovi ne zavrjeđuju obmanjivanje s pričama o potrebi izgradnje CGO dok se istovremeno ništa ne radi da se osigura sanacija i zatvaranje odlagališta i prikupljanje otpada onako kako to Zakon propisuje – gradio se CGO ili ne. Jednostrane odluke Gradske uprave koje ona donosi posebno u posljednje vrijeme bez ikakve komunikacije s građanima u Akciji mladih smatraju lošima i opasnima i zato pozivaju na ozbiljno rješavanje ovih pitanja sukladno zakonskim, sigurnosnim i ljudskim okvirima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...