Novi val rušenja bespravnih objekata opet kreće sa Zadarskom županijom!

Još jedan val rušenja bespravno sagrađenih objekata kreće opet upravo s našom županijom. Naime, kako je za RTL televiziju ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Anka Mrak Taritaš najavila, na udaru bagera ovog ministarstva među prvima će se od 15. studenoga naći nelegalizirani objekti na području Zadarske županije. Naime, upravo na našim prostorima nalazi se većina od 30-ak objekata koji se nalaze na popisu za uklanjanje.

– Prvo će se rušiti one kuće koje se nikada nisu niti mogle legalizirati te one građene nakon roka od 21. lipnja 2011. godine. Potom će na red doći i one koje su se mogle legalizirati, ali nisu jer njihovi vlasnici niti nakon što smo im šest mjeseci slali požurnice nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, poručila je Mrak Taritaš.

Ministrica je naglasila kako se ipak neće rušiti kuće u kojima ljudi žive, ali ukoliko netko ima vikendicu koju je mogao legalizirati, a nije unatoč svim rokovima koji su mu se dali, ona će, kaže, biti uklonjena. Koliko je za sada takvih objekata, teško je procijeniti. Ta će brojka biti poznata, kaže ministrica, vjerojatno krajem godine, kada bi određen broj odbijenih zahtjeva za legalizaciju trebao biti pravomoćan.

Anka Mrak Taritaš naglasila je kako vlasnici moraju sporne građevine ukloniti sami ili će ih srušiti bageri ministarstva graditeljstva.

– Ukoliko vlasnici sami ne budu sruštili takve objekte, rušit će ih država, što znači da će se troškovi uklanjanja višestruko povećati, odnosno da će vlasnici bespravno sagrađenih građevina skuplje proći, istaknula je Mrak Taritaš.

Od 827.076 zahtjeva za legalizaciju u cijeloj Hrvatskoj,cijeloj Hrvatskoj, do sada ih je riješeno tek oko 170.000.

– To je realno stanje. U registru koji vodimo stoji da je riješeno oko 170.000 tisuća zahtjeva, što je 20 posto, no u registar idu pravomoćno riješeni predmeti tako da je stvarna brojka za nekoliko desetaka tisuća veća, kazala je Mrak Taritaš.

Dinamikom legalizacije ministrica je i više je nego zadovoljna. I iako se sada čini da cilj koji je ministrica više puta isticala, od 80 posto ukupno riješenih zahtjeva do kraja 2015. godine, neće biti dostignut, Mrak Taritaš uvjerena je u suprotno.

Do kraja ove godine, kaže, doći ćemo do 40 posto riješenih zahtjeva, a 40 posto legalizacija obavit će se u idućoj godini. Neki gradovi, kaže, sa legalizacijom će biti gotovi već u prvoj polovici iduće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...