“Don Quixote” u izvedbi ansambla Carskog ruskog Baleta

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Krševana i Dana grada Zadra, u četvrtak, 27. studenoga  s početkom u 19.30 sati u dvorani Krešimira Ćosića održat će se baletna predstava “Don Quixote” skladatelja Ludwiga Minkusa u izvedbi ansambla Carskog ruskog Baleta.

Organizator događanja je tvrtka Event Management iz Pule. Pokrovitelji predstave su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i tvrtka Siemens dok su medijski pokrovitelji Antena Zadar, HRT – radio Zadar, Vox i Znet. Ulaznice se mogu kupiti u Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu ili on-line na web servisu www.ticketshop.hr. Cijena ulaznica za parter iznosi 100 kuna, teleskop tribinu 80 kuna te tribinu 60 kuna.

Ansambl Carskog ruskog baleta osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solist Boljšoj teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i koreografiju, te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe “Igor Mišejev Folk Dance”, na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Plisecke, “majke kraljice” ruskog baleta. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

Don Quixote

Premijera najuspješnijeg i najpopularnijeg baleta Ludwiga Minkusa “Don Quixote” izvedena je 1869. godine u Boljšoj teatru u Moskvi. Balet se temeljio na poznatom Cervantesovu romanu, a libreto je potpisao Marius Petipa, ujedno redatelj i koreograf predstave. Od tog trenutka ova izvedba postaje jedna od osnovnih predstava svakog uglednog baletnog teatra i jedan od najbolje uprizorenih baleta ikad, a Minkus je svoju uspješnu suradnju s Petipom nastavio sljedećih deset godina.

Od 1869. godine i njegove praizvedbe, ruske i međunarodne baletne trupe izvode balet „Don Quixote” po cijelom svijetu. Bivši Boljšoj solist i suvoditelj Carskog ruskog baleta Gediminas Taranda, preuzeo je četiri Čina iz izvornog baleta te ih postupno pretvorio u jednu silovitu izvedbu.

Kratak sadržaj baleta govori kako je Don Quixote sredovječni gospodin iz regije La Mancha u središnjoj Španjolskoj. Opsjednut viteškim idealima propagiranim u knjigama koje je pročitao, odlučuje uzeti mač kako bi obranio nemoćne i uništio zle. Nakon prve neuspjele pustolovine, kreće na drugu s ponešto zbunjenim farmerom po imenu Sancho Panza, kojeg je nagovorio da ga prati kao vjerni štitonoša. U zamjenu za Sanchove usluge, Don Quixote mu obećaje da će ga učiniti bogatim guvernerom nekog otoka. Na svom konju Rocinanteu, Don Quixote jaše putovima Španjolske u potrazi za slavom i velikom avanturom. Odriče se hrane, skloništa i udobnosti, a sve u ime seljanke, Dulcineae del Toboso, koju zamišlja kao damu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...