Baloni nošeni vjetrovima u stratosferi omogućavaju svima pristup internetu

Ideja projekta Loon jest da svima i svugdje omogući internetsku vezu, a nakon testne faze ona komercijalna mogla bi početi 2016. godine, najavljeno je iz Googlea. Googleovci su, naime, osmislili balone punjene helijem koje bi poslali u stratosferu opremljene svim potrebnim za pristup internetu. Nakon godine dana testiranja umnogome su napredovali, potvrdili su prošli tjedan. Naime, danas, tvrde u Googleu, baloni mogu izdržati u stratosferi stotinjak dana, a rekord im je 130 dana, što je deset puta više nego što su prvi baloni u 2013. mogli boraviti na tim visinama (oko 20 kilometara iznad Zemljine površine). Do sada su Googleovi baloni koji se testiraju napravili ukupno tri milijuna kilometara, a jedan se srušio u Africi. U Googleu kažu i da su razvili novu opremu za napuhivanje balona. Sada taj proces traje oko pet minuta, tada je balon već i spreman za lansiranje, a u tvrtki tvrde da mogu lansirati i do 20 balona u jednom danu. Svaki bi balon na kraju prizemljili na željenu lokaciju kako bi mogli iskoristiti dijelove.

Balonima za spašavanje života

Cilj je stvoriti prsten balona koji nošeni stratosferskim vjetrovima omogućavaju pristup internetu i na najnepristupačnijim područjima ili pak područjima pogođenima elementarnim nepogodama. U planu je balone poslati iznad nekog područja pogođenog katastrofom, odnosno tamo gdje je oštećena komunikacijska oprema. U početku su testni baloni nosili Wi-Fi opremu, no sada su je zamijenili LTE tehnologijom, što bi trebalo donijeti brzine od 22 megabita u sekundi po balonu, što bi uređajima omogućilo brznu od 5 megabita u sekundi.

Svaka jedinica može osigurati pristupinternetu na 40 četvornih kilometara. A stotine balona Loon mogu omogućiti bežični pristup internetu u cijelom svijetu. Baloni su, inače, izrađeni od polietilenske plastike. Imaju oko 15 metara u promjeru, a cijela instalacija visoka je 12 metara.

Partnerstvo s telekomima

Svaki se balon napaja uz pomoć solarnih ploča. Google je lani već obavio prvo pilot-testiranje na Novom Zelandu, a sada su potpisali i prvi ugovor s nekim telekomunikacijskim operaterom za implementaciju svoje tehnologije. Naime, oni ne žele biti konkurencija operatorima, dapače planiraju koristiti njihov frekvencijski spektar. Australska tvrtka Telstra trebala bi uskoro lansirati 20 balona u državi Queensland. Baloni će nositi LTE tehnologiju pa će stanovnicima Queenslanda biti omogućena brza bežična internetska veza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...