Biden: “Hrvati, ulažite odmah i postat ćete energetski centar regije!”

Uz pomoć novca iz EU i u suradnji sa susjedima, kaže Joe Biden, Hrvatska treba početi svoja ulaganja.

Hrvatska je među zemljama koje imaju potencijal postati regionalni energetski centar. Uvjet je da pametno investira odmah, uz pomoć novca iz Europske unije, te da radi u suradnji sa svojim susjedima – poručio je potpredsjednik SAD-a Joseph Biden iz Istanbula, u kojem je o regiji govorio na energetskom forumu.

Financijska podrška

Snažna je to poruka najveće ekonomije na svijetu i to iz usta jednog od najutjecajnijih američkih političara. Pametno investiranje odnosi se, smatraju stručnjaci, na donošenje strategije o megaprojektima poput LNG-a, razvoja dijela plinovoda koji nedostaju za završetak hrvatskog dijela IAP-a (jonsko-jadranskog plinovoda) te mreže plinovoda i naftovoda koja bi nas još jače povezivala sa susjedima. Može li Hrvatska zaista postati energetski centar za jugoistočnu Europu? Iskoristimo li naklonjenost Amerikanaca, taj bi se cilj, kojim bi uz političku ulogu dobili i jeftinije energente u kontekstu rusko-ukrajinske krize, mogao ostvariti u godinama pred nama. Biden je u turskom megapolisu istaknuo i da cijeli istočni Mediteran treba raditi zajedno kako bi taj dio svijeta bio središnje tržište prirodnog plina. Američka energetska akcija odvija se u kontekstu ukrajinske krize pa tako Biden otvoreno upozorava na Rusiju i proziva je da koristi bogatstvo energentima kao “oružje vanjske politike protiv svojih susjeda”, pri čemu, kaže potpredsjednik Amerike, krši norme trgovačkog i međunarodnog prava. Amerikanci su očito spremni i financijski podržati projekte koji bi osigurali izvore plinaalternativne ruskim zalihama te transportne pravce koji bi oslabili ovisnost Europe o Rusiji. Zato Biden poziva Europsku uniju da odobri financiranje svih projekata od LNG-a do novih plinovoda. Podsjetimo, na natječaj za istraživanje Jadrana prijavila se barem jedna američka kompanija, a Amerikanci podupiru i razvoj LNG-a na Krku koji bi trebala financirati Europska unija.

Aktivna uloga SAD-a

Izjava potpredsjednika SAD-a Bidena pokazuje da svjetski čelnici priznaju Hrvatsku kao zemlju koja može odigrati važnu ulogu u energetici u regiji. Ovo je prvi put da visoki američki dužnosnik pokazuje kako su prepoznati napori koje su Ministarstvo gospodarstva i Vlada učinili da se uspješno iskoriste dosad neotkriveni potencijali energenata u Jadranu te pripreme projekt LNG-a i ostali infrastrukturni projekti u energetici – istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Amerika se dosta otvoreno uključila u odnose s Hrvatskom što pokazuju i česti posjeti američkih političara. Zbog svoje geostrateške pozicije Hrvatska može biti svojevrsna granična točka prema Rusiji. Treba pametno odigrati, donijeti strategiju kako bismo iskoristili trenutačnu situaciju jer bi ovo mogao biti svojevrsni javni poziv i ulagačima i Europskoj uniji da financijski podrže hrvatske projekte – mišljenja je naftni stručnjak Davor Štern.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...