Četiri djevojke iz okolice Splita prodane kao seksualne robinje

Žrtve trgovine ljudima su često upravo žene i djeca. Oni nažalost često završe kao seksualno roblje. Na području Splitsko-dalmatinske županijeove godine bilo je 11 žrtava trgovine ljudima. Od toga su četiri djevojke iz okolice Splita natjerane na prostituciju, piše Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci kažu, djevojke naivno predaju svoje dokumente. Nakon toga im je teško pobjeći i teško im je dokazati svoj identitet. ‘Posljedice ovog zločina su strašne, ljudske sudbine budu promijenjene iz temelja, povratak u normalu je težak bez obzira na pomoć koja je u našoj zemlji regulirana posebnim protokolima. Toga moraju biti svjesni i roditelji kada im dijete, bez obzira na godine, kaže kako želi ići ‘vani’, odnosno raditi u inozemstvo”, upozorava inspektor Domagoj Zaradić, voditelj Odjela za nadzor organiziranog kriminaliteta.

– Provjerite budućeg poslodavca, sami rješavajte administrativna pitanja, uvijek imajte kopije osobnih dokumenata, putne isprave dajte na uvid samo službenim osobama te budite oprezni i sumnjičavi jer su prijevare i obmane samo dio kriminalnog posla, ističe inspektor Paško Ugrina, voditelj odjela prevencije PU splitsko-dalmatinske.

Slobodna Dalmacija došla je do podatka da je 2013. na SOS telefon (0800-7799) stigao 471 poziv zabrinutih građana, koji su prijavljivali sve što im se činilo sumnjivo u njihovom susjedstvu. Osamnaest je prijava uistinu bilo sumnjivo i nakon policijske provjere u 10 je slučajeva intenzivirano kriminalističko istraživanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...