Dobre vijesti: Od 1. siječnja 2015. građanima niže rate kredita!

Hrvatski građani koji imaju kredite s promjenljivom kamatnom stopom od početka iduće godine mogu računati s nižim kreditnim ratama zbog povoljne situacije na financijskim tržištima. Niže rate neće osjetiti građani koji su zaduženi u ‘švicarcima’ jer je kamatna stopa na njihove kredite od početka godine ‘zamrznuta’ na razini od 3,23 posto.

Smanjivanje kamatnih stopa na sve kredite građana s promjenljivim kamatnim stopama prve su najavile Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka.

Podsjetimo, Zakon o potrošačkom kreditiranju obvezao je banke da kao bazu za formiranje promjenljivih kamatnih stopa uzmu jedno od globalno referentnih mjerila za ‘cijenu novca’ poput LIBOR-a, EURIBOR-a ili pak nacionalnu referentnu stopu koju formira Hrvatska narodna banka.

ZABA i HPB vezali su kredite s promjenjivim kamatnim stopama za Nacionalnu referentnu stopu (NRS), koja predstavlja prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska udruga banaka na osnovi podataka o visini troška financiranja koje joj dostavljaju sve banke u Hrvatskoj.

Zahvaljujući povoljnim trendovima na financijskim tržištima, NRS, kao i druge referentne stope u zadnje dvije godine padaju i trenutno su na povijesno najnižim razinama. Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS je smanjena već četvrti put zaredom u dvije godine.

Od 1. siječnja ZABA će kamatne stope za stambene kredite (kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1) smanjiti za 0,16 postotnih bodova (kunski krediti) odnosno 0,21 postotnih bodova (eurski krediti). Kod ostalih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,14 postotnih bodova, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,22 postotna boda. Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS je smanjena već četvrti put zaredom.

HPB će, u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa za eure i kune, kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,21, a za kredite u kunama za 0,16 postotnih bodova. To je treći put u godinu dana da HPB snižava kamatne stope na kredite građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...