Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta

Nagrade su ove godine dodijeljene 22. put i to tradicionalno na dan kada je glumac Vilim Lesić 1860., nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva, najavio da će se “od sutrašnjeg dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski”, što je označilo povijesni trenutak hrvatskoga glumišta.
Primivši nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području operete/mjuzikla, operetna primadona Sobjeslavski zahvalila je na “lijepoj velikoj nagradi” koja joj je “naročito važna jer je došla od struke”.

Špiro Guberina, kojemu je nagradu za životno djelo u području drame predao pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, kazao je da mu ta nagrada znači mnogo, jer nagrađuje trud od “nekih pola stoljeća” provedenih u zagrebačkom HNK-u.

Stojsavljević je kazao da je Špiro Guberina dokaz poslovice “zrno po zrno – pogača”. “On je od malih zrna kazališnih, televizijskih i filmskih uloga stvorio pogaču koja je desetljećima hranila sve naše gledatelje”, kazao je Stojsavljević.

Dodjela je otvorena glazbeno-scenskim performansom kojim je voditeljica Nataša Dangubić nazočne odvela u daleku budućnost, u studeni 2074., te potom nazad u 2014., “godinu kada se kultura financirala s 0,49 posto državnog proračuna”.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova u režiji Slobodana Unkovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavelle iz Zagreba. Nagradu je preuzeo ravnatelj Gavelle Boris Svrtan, koji je kazao kako zasluge za tu nagradu pripadaju redatelju Unkovskom, ali i ansamblu koji u sebi ima “strasti, ludila i, prije svega, zajedništva”.

Najboljim redateljskim ostvarenjem u 2014. žiri za dramu proglasio je predstavu “Amerika”Franza Kafke u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK Gavelle i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka.

Za ulogu Karla Rossmanna u toj predstavi Živko Anočić dobio je nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu, dok je za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena Helena Minić za ulogu Thelme u predstavi “Thelma i Louise” u režiji Dalibora Matanića i izvedbi  Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

Nagrade za najbolje sporedne uloge u drami osvojili su Tatjana Bertok-Zupković iRakan Rushaidat, dok su najboljim mladim dramskim umjetnicima proglašeni Adrian Pezdirc i Iskra Jirsak.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu “Ja i moji osjećaji”, autorski projekt Ivice Boban i glumaca u izvedbi Gradskog kazališta Žar ptice iz Zagreba. Za najbolja glumačka ostvarenja u toj kategoriji nagrađeni suMarko Petrić i Ivana Boban.

U području operete/mjuzikla najuspješnijom predstavom u cjelini proglašen je mjuzikl “Monty Python’s Spamalot” Johna du Preza i Erica Idlea u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedije. Za njegovu je režiju Igor Mešin dobio nagradu za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u toj kategoriji, dok su Renata Sabljak i Damir Lončar za svoje uloge u istoj predstavi ovjenčani nagradama za najbolju žensku, odnosno, mušku ulogu u opereti/mjuziklu.

Nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti/mjuziklu pripala jeDamiru Kedži.

U području plesa, najboljom je predstavom proglašen “Suprised body project – Zagreb” u koreografiji Francesca Scavette i produkciji Studija za suvremeni ples Zagreb u koprodukciji s Wee Company Oslo i suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti.

Marjana Krajač najbolja je plesna koreografkinja, najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila jeAleksandra Mišić, a za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području plesa ove godine nije dodijeljena nagrada.

Za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nagrađen je Goran Ferčec, za najbolju kazališnu scenografiju Lina Vengoechea, a za kostimografiju Mirjana Zagorec.

Dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti jezičnoj savjetnici Đurđi Škavić “za desetljeća kontinuiranog rada u svojstvu jezične savjetnice u stotinama predstava”.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami nagrađen je Mislav Brečić, a za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami Iva Babić.

Nagradu hrvatskog glumišta su 1992. utemeljili Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), Hrvatska radio televizija i Večernji list, sa suutemeljiteljima Ministarstvom kulture, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, HNK-a u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...