Duh Božića sve nam je bliži: Kako se jela Michelle spustila iz Like u grad Zadar?

Jelka na Narodnom trgu visoka nešto više od 14 metara danas je napokon i okićena te će tek večeras za sve naše sugrađane i goste zasvijetliti u punom sjaju. Obučena s 250 srebrnih kugli, 30 pahuljica, 100 blic žarulja te  s mrežom od oko 6000 led lampica, jelka koja je došla iz Udbine kao “obično” zimzeleno stablo,  jučer i danas je ukrašavana i pretvorena u pravo božićno drvce. Osim ukrasa, kao i svake godine, oko nje je postavljena i drvena zaštitna ograda.

Ukrašavanje jelke na Trgu

Iako se mnogima čini lakim poslom pronaći u Lici dobro, kvalitetno te dovoljno visoko drvo, to nije nimalo  lagan posao. Ovogodišnja prekrasna zadarska jela, simbolično nazvana Michelle ima svoju priču koja govori kako se iz Like spustila u grad.

– Toga dana nakon bezuspješne i mukotrpne potrage za pravom jelom, već potpuno indisponirani i umorni vozili smo prema izlazu iz udbinske šume. I kada smo pomislili da je mukama kraj uslijedila je još jedna pegula, na džipu je pukla guma. To je bio vrhunac dana. U sumrak smo počeli mijenjati gumu na blatnjavoj šumskoj cesti. U jednom trenutku kolega Željko promrmljao je sebi u usta i pokazao prstom, “Neno, bog te maza, a vidi je!!!” Ispred nas, točno na tom zavoju stajala je naša jela. Vitka, mlada i visoka točno koliko je potrebno. Sreća nam je namignula, gumu smo za čas zamijenili i otišli doma umorni, ali zadovoljni. Nazvali smo je Michelle po Michelin gumi koja je pukla, opisao je put koji je vodio do naše prekrasne gradske jelke, Neven Stojaković iz agencije Plan B koja se već godinama brine o božićnom ugođaju grada, ali i okolice.

Michelle je jela koja dolazi iz okolice Udbine. Bila je visoka 16 metara i od izvorne veličine otkinuto je samo metar i pol. S pažnjom i oprezom nekoliko dana kasnije je prizemljena, otpremljena i uspješno dopremljena na Narodni trg u Zadru.

Pravi ugođaj slijedi tek kad padne mrak, kada se upale lampice na jelki i kada zasvijetle ukrasi duž cijele Kalelarge i drugih gradskih ulica i uličica. Uz blagdansko raspoloženje i svjetlost na svakom kantunu, osjeća se da je božićni duh, unatoč toplom vremenu, sve bliže.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...