Grad Zadar dobio certifikat koji propisuje sustav upravljanja kvalitetom u Gradskoj upravi

Od danas je Grad Zadar prvi od većih hrvatskih gradova koji je u posljednjih pet godina dobio certifikat ISO 9001:2008, međunarodnu normu koja propisuje sustav upravljanja kvalitetom. Certifikat je dodijeljen danas u Gradskoj upravi gradonačelniku Božidaru Kalmeti nakon provedenog postupka certifikacije koji dokazuje da je sustav upravljanja kvalitetom u Gradu Zadru provjeren i da zadovoljava propisane zahtjeve. Certifikat mu je uručio direktor tvrtke DQS Hrvatska, Darko Hibler, koja je provela navedeno certificiranje.

– Ovaj certifikat dokazuje kako je sustav Grada provjeren i da zadovoljava sve propisane standarde. Vjerujem kako će rad Gradske uprave biti još kvalitetniji i transparentniji. Naravno, on je i do sada bio takav, ali sada smo dobili i “papir” koji to dokazuje i pokazuje. Jedna od glavnih smjernica ovog certificiranja je fokus na korisnike usluga, a u slučaju Grada Zadra to su građani čime je poruka koja se šalje ovom certifikacijom upućena i građanima, ali i široj društvenoj zajednici, odnosno investitorima i svima onima koji posluju s Gradskom upravom, istaknuo je Kalmeta.

– Certifikacijska kuća DQS je njemačko certifikacijsko tijelo koje je vodeće u svom poslu na njemačkom tržištu. Zauzima preko 40 posto tržišta, što nije ništa čudno jer je vlasnik DQS-a njemačka Vlada odnosno njemački Institut za normizaciju. Ovdje u RH djeluje DQS Zagreb. U RH vrlo uspješno poslujemo proteklih pet godina. Jedan od posljednjih projekata na kojima smo radili je upravo Grad Zadar. Ono što je mene ugodno iznenadilo jest činjenica da je Grad Zadar u najvećem dijelu svojih zahtjeva pratio norme ISO 9001 : 2008 te ih zadovoljio i prije no što smo krenuli u postupak certifikacije. To samo znači da ljudi znaju upravljati poslovnim procesima u ovom gradu. Zadar je posljednjih pet godina prvi veliki grad koji je dobio ovaj međunarodni certifikat. Fokus je na građanima i komunikaciji što je prioritet standarda 9001, kao što je prioritet standarda 14001 učinkovto upravljanje otpadom i sl. U tom smislu je Grad Zadar zajedno sa svojim organizacijskim dijelovima ispunio sve uvjete u potpunosti u skladu s međunarodnom normom nakon čega smo mi uputili out report našem tehničkom odboru u Frankfurt i Bruxelles te smo tri tjedna nakon toga dobili tri certifikata koje danas predajemo Gradskoj upravi. Danas se Grad Zadar nalazi u društvu s Munchenom, Stuttgartom i drugim gradovima u kojima smo mi odradili taj certifikacijski postupak. Važno je napomenuti kako se sve jedinice lokalne samouprave koje apliciraju na bilo koja sredstva iz Europskih fondova posebno honoriraju zahvaljujući činjenici da imaju certificiran sustav upravljanja, istaknuo je Hibler.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...