Intervju s Mladenom Grdovićem: “Čast je biti na vrhu uz Mišu Kovača!”

Da tiraža poraste dvostruko kada su Severina i Mladen Grdović u jednoj od rubrika, Mladenu Grdoviću potvrdila je urednica nekoliko najtiražnijih novina u Hrvatskoj. Danas, u 56. godini života, zadarski pjevač sve negativne natpise gleda kao dio biznisa.
Prije nekoliko dana promovirao je svoj novi studijski album na kojem se nalazi duet sVinkom Cocom kojem je to ujedno i posljednja snimljena pjesma, sprema se za još jednu svjetsku turneju iduću godinu te uživa u društvu svoje razumne supruge i slatke kćerkice.

Dvije godine nakon što ste objavili album “Za tebe živim ja”, koji je prodan u srebrnoj nakladi, objavljujete novi studijski album “Samo more to zna”. To je poprilično mala vremenska razlika, rijetko glazbenici danas izdaju albume u tako kratkom vremenskom roku. Što mislite o tome?

– Više nisu zlatne tiraže kao što su nekada bile, najveće rekorde smo imali Tomislav Ivčić i ja i to je bilo preko 380 000. Nema više tiraža preko 100.000. Ja dobro prodajem jer meni dijaspora kupuje; Australija, Amerika i Kanada. Danas tko proda 10-12. 000 je odlično. Danas znate kakva je situacija, ako ti nešto snimiš to će netko presnimiti. No to je diskografski problem. Takvo je vrijeme došlo, nekada smo snimali svako tri godine. No nema se inspiracije, ja sam kantautor i meni se isplati uvijek nove pjesme izbaciti. Diskografiji se ne isplati čekati moj album duže od dvije godine jer se moj album proda. Moj album se zove “Samo more to zna” jer ipak ne mogu ja bez mora.

Zanimljivo je da se na albumu našla pjesma koju ste snimili s pokojnim i neprežaljenim Vinkom Cocom. Priča se da je to posljednja pjesma koju je Coce snimio uopće, je li to istina?

– Radujem se duetu sa Cocom, naročito jer mu je to bila posljednja pjesma. Trebali smo i spot snimiti, ali poslije par mjeseci je umro.

Često možemo čuti izraz “moderna produkcija”, koliko Vi radite na svojoj modernizaciji i tome da ste u korak s vremenom i novim generacijama?

– Uvijek ću ostati pri svojim pjesmama, to su kancone mediteranskog ugođaja. Ja neću pjevati rock, imati kosu do kukova i čizme s visokom petom, to sam radio sa sedamnaest. Tamo gdje si se rodio, takve pjesme pjevaš, a to je moj Zadar. Meni su uzori bili stare napolitanske pjesme.

S obzirom na to da imate novi uradak, što Vam je sada činiti? Nekada je izlazak nečeg novog služilo kao povod za turneju i promociju. Kako to danas izgleda?

– Promocija je svaki nastup, ja sam svaki vikend zauzet osim što ću imati malu pauzu za korizmu, ali nakon toga idem u Ameriku i Kanadu na turneju. Više ne znam ni broj koliko sam puta tamo bio.

Tko su Vaši istomišljenici s estrade, s kim najviše volite razgovarati o glazbi?

– Pa ne znam, dosta me mlađi pitaju i dosta bi neki nepoznati htjeli sa mnom snimiti duet pa im ja uvijek kažem da mi pošalju tekst pa ću vidjeti. Kada shvatim da bih nakon što primim tekst trebao potrošiti još dva dana da sve popravim, to mi se jednostavno ne isplati. Zapravo bih za primjer koga cijenim dao kada je Thompson okupio nas pet pjevača da s njim snimimo pjesmu “Lijepa li si”, a to su bili Mate Bulić, Alen Vitasović, Miroslav Škoro, Giulianoi ja. To je najjača verzija u povijesti glazbe.

Navršili ste 56 godina i izgledate dosta mlađe za svoje godine, neki se pravdaju na genetiku, neki na zdravu hranu, kome ili čemu ste Vi zahvalni?

– Zahvalan sam najviše sportu, joggingu, veselom duhu, puno ljudi ne zna da sam bio profesionalni veslač i da imam preko trideset zlatnih medalja. Od sedme godine, otkako sam upisao glazbenu školu, krenuo sam na veslanje i s vremenom bio i u reprezentaciji. Od tada nikada nisam prestao trčati, osim kada sam bio na operaciji pa sam napravio pauzu uz brzo hodanje. Sada trčim pet kilometara po travi, moraš imati pluća za pjevanje.

Mnogi ne znaju da ste više od 20 puta nastupili u Kanadi, 13 u Australiji, a tu su razni festivali, nastupi, 400 napisanih pjesama… Mislite li da imate dobar status na našoj sceni?

– Moja pjesma “Dalmatinac sam” je nedavno u statistici koja se gleda zadnjih sedamdeset godina odabrana kao druga po redu najjača pjesma ikada. Na prvom je mjestu Mišo Kovačs pjesmom “Samo ti Dalmacijo”. Ja sam super zadovoljan, moglo je još ući i “Nije u šoldima sve” i “Tu je moj dom”. Ipak je čast kada si na listi nakon tate Miše, ja se osjećam kao sin.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Dalmacija News

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...