Je li mačak zvan Božidar Kalmeta potrošio svih devet života?

Velika enigma – tako nam je bivši HDZ-ov ministar opisao Božidara Kalmetu. Pragmatičan, operativan i šutljiv, Kalmeta je kao mačak s devet života dosad uspijevao preživjeti svaku promjenu u vrhu HDZ-a, ali i svaku dosadašnju aferu uz koje se vezalo njegovo ime. Međutim nakon što je USKOK proširio istragu o izvlačenju novca iz HAC-a i na vladara Zadra izgleda da mu se deveti život bliži kraju.

O Kalmeti danas javno ne žele govoriti ni prijatelji ni neprijatelji. Vladimir Šeks, Kalmetin vjenčani kum, kratko kaže ‘bez komentara’, a na naš telefonski poziv gluh je ostao i Ivić Pašalić, kojeg je Kalmeta prije 12 godina izdao i prebjegao Ivi Sanaderu.

Tuđman ga nije želio

Svi ostali koje smo uspjeli dobiti bili su samo za neslužbeni razgovor bez spominjanja imena i prezimena.

‘Znate li vi da je Kalmeta bio ozbiljan kandidat za glavnog tajnika HDZ-a? Pašalić ga je gurao kao mladog i perspektivnog političara, ali Franjo Tuđman nije ga želio. Možda je već tada znao nešto o njemu’, rekao nam je jedan bivši HDZ-ovac.

Drugi, također uz traženje anonimnosti, dodaje kako je Kalmeta uvijek bio šutljiv operativni pragmatik kojeg ideologija nije zanimala. A ono što mu je donosilo ugled u stranci i zbog čega je bio drag svakoj HDZ-ovoj vrhuški nakon Tuđmana njegova je dugogodišnja neprikosnovena vladavina Zadrom, što je stranci donosilo pregršt saborskih mandata.

Majstor umijeća balansiranja

Ono što je Milan Bandić za Zagreb, Kalmeta je za Zadar. Ali bez Bandićevog političkog talenta i šarma eventualni Kalmetov odlazak u Remetinac sigurno neće dovesti uplakane obožavatelje pred zatvor.

Po struci agronom, nakon karijere u Maraski Kalmeta je 1993. kao 35-godišnji kandidat HDZ-a (učlanio se 1989.) postao zamjenikom gradonačelnika Zadra. Sljedeće godine već je zasjeo u gradonačelničku fotelju te je nije napuštao sve do 2003.

Kako je anonimni agronom u deset godina uspio postati najmoćniji čovjek Zadra? Dugogodišnji novinar Slobodne Dalmacije i odličan poznavatelj zadarskih prilika Predrag Opačić objasnio je to ‘umijećem balansiranja’ između različitih gradskih interesnih grupacija.

‘Podmirujući dio apetita svake od njih, sklapao je privremene ili trajne paktove, radio je s Hypo bankom i Tankerskom plovidbom, znao je kako umiriti Zdenka Zrilića (najbogatiji zadarski poduzetnik), Božu Jusupa (najvećeg dioničara Tankerkomerca) i Renu Sinovčića, Crkvu i opoziciju; koristio je i bivše komuniste i zapjenjene nacionaliste’, napisao je Opačić za Slobodnu Dalmaciju.

Umijeće balansiranja pratile su i sudski nedokazane priče o korupciji i namještanju višemilijunskih poslova.

Zadarski model primijenio na Ministarstvo

Čini se da je model upravljanja Zadrom Kalmeta primijenio i kada je zasjeo u ministarsku fotelju u vladi Ive Sanadera. U Zagreb je povukao i svoju desnu ruku Zdravka Livakovića koji je kao nestranački čovjek deset godina u gradskoj upravi nadzirao graditeljski sektor.

U Ministarstvu je Livaković vodio brigu o projektima u HAC-u od kojih su mnogi završili kao afere: od preskupih bojenja tunela do nepotrebno izgrađenih odmorišta. Livaković je prvoosumnjičeni u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz HAC-a, a Kalmetin komentar na sve to je da ništa nije znao.

Zanimljivo je isto tako to da Kalmeta ništa nije znao ni prije nekoliko godina, kada se otkrilo da mu još jedan bliski suradnik, dugogodišnji vozač i neslužbeni osobni tajnik Danijel Miočić, reketari po Zadru i okolici, za što je pravomoćno osuđen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...