Još jednom veliko zadarsko srce na djelu: Od ponedjeljka kreće 18. humanitarna akcija “Vukovaru ZaDar”

Već 18. godinu za redom došlo je vrijeme za još jednu humanitarnu akciju “Vukovaru ZaDar”, koju organizira Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu županije.

– Ove godine situacija je u Vukovaru još teža nego prethodnih godina jer se grad i njegovi stanovnici sada nose i s posljedicama groznih poplava koje su ih zadesile. Iako je prošlo toliko godina od rata mnogim Vukovarcima još su uvijek potrebne najosnovnije stvari, od hrane i higijenskih potrepština. Nitko od njih ne traži nikakav luksuz već samo najosnovnije namirnice za preživljavanje kao što su brašno, riža, šećer, ulje i sl.  Preko tisuću obitelji treba i očekuje pomoć Caritasa dok ih je 35 na spisku kojima su potrebna drva za ogrijev. Naime, svi smo svjesni da su na tom području temperature puno niže nego kod nas i da je grijanje neophodno, istaknula je sestra Melhiora Biošić, pozivajući Zadrane da se u što većem broju pridruže akciji.

Prošle godine u humanitarnoj akciji “Vukovaru ZaDar”, prikupljeno je oko 34.000 kuna. Ove godine akciju će pripomoći i Zadarska županija s 15.000 kuna te Grad Zadar u okviru svojih mogućnosti, istaknuto je na konferenciji.

– Tko srcem daje, najviše daje. Učinimo sve što je u našoj mogućnosti da ti ljudi bar u ovo vrijeme osjete malo ljubavi i vjere. Naime, svi se mogu u ovo vrijeme došašća odreći nečega, a novac koji im ostane od toga ugraditi u nešto humano, pomoći ljudima. Svjesni smo kako i među nama ima siromašnih obitelji i da je kod nas situacija teška, ali vjerujte tamo je to daleko gore, upozorila je sestra Melhiora.

Akcija “Vukovaru ZaDar” kreće od ponedjeljka 1. prosinca na način da će se u zadarskim školama i vrtićima sakupljati prehrambeni artikli i higijenske potrepštine. Svaka škola i svaki vrtić u Zadarskoj županiji prikupljat će određeni artikal,  do petka, 5. prosinca, kada će sve prikupljeno proslijediti u školu Šimuna Kozičića Benje. Osam škola s područja Zadarske županije prikupljat će tjesteninu, 12 rižu, osam marmeladu, četiri brašno, pet šampone i kupke, šest ulje, sedam deterdžent za djeću te njih devet šećer.

Ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, Marko Marin istaknuo je kako će se usprkos radovima u sportskoj dvorani, ista otvoriti za prikupljanje paketa i to u petak, 5. prosinca u vremenu od 8 do 18 sati, subotu, 6. prosinca od 12 do 15 sati te u ponedjeljak 8. prosinca od 7.30 do 8.30 sati.

Osim škola u akciju se mogu uključiti i svi naši sugrađani koji će svoje pakete i donacije moći donijeti na Narodni trg, na blagdan sv. Nikole, u subotu 6. prosinca u vremenu od 9 do 13 sati. U sklopu akcije pripremljen je glazbeno scenski program u kojem će sudjelovati 30-ak uglavnom zadarskih izvođača, koji su za ovu akciju odvojili svoje vrijeme i odrekli se honorara u korist akcije. Tako će primjerice, za Vukovar pjevati zbor gimnazije Vladimira Nazora, učenici medicinske škole “Ante Kuzmanića”, klape Luna, Kalelarga, Libar, Karmel, Kontrada te mnogi drugi dok će igrokaze odraditi mladići iz Jankolovice “Iz tame u svjetlo” te dramska sekcija Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara,

– U tom vremenu dok budemo na Narodnom trgu svi nazočni imat će prigodu nešto kupiti od izloženih božićnih ukrasa koje će izraditi djeca iz vrtića i škola s područja Zadarske županije, a čiji prihodi će se pridodati ukupnom prihodu za ovu humanitarnu akciju. Ujedno će moći donijeti i pakete s doniranim potrebitim artiklima koji će se potom proslijediti u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Naravno, oni koji budu htjeli moći će donirati i novac u manjoj ili većoj vrijednosti, u skladu sa svojim mogućnostima. Taj ćemo novac nakon akcije na Narodnom trgu odmah prebrojiti i sve uplatiti na račun Vukovarskog karitasa, istaknula je časna Melhiora.

Konvoj za Vukovar kreće 8. prosinca 2014. godine u 8. 30 sati s glavnog Autobusnog kolodvora.

Novčana sredstva za ovu humanitarnu akciju mogu se uplatiti i direktno Caritasu vukovarskog dekanata – župa sv. Josipa, Vukovar, na IBAN račun: HR0725000091102034879 kod Hypo Alpe Adria banke d.d. Vukovar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...