Još nekoliko stabilnih dana, a onda višednevna južina, toplina i kiša

Posljednji dan listopada donio je sunčano jesensko vrijeme cijeloj Dalmaciji. Jutro je u većini predjela bilo svježe. Najnižih -1°C izmjeren je na biokovskom vrhu Svetom Juri, a +1°C u Muću. Samo stupanj više izmjereno je u Bisku. Drugdje su u Zagori minimalne temperature bile od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 6 do 13°C. Danju je bilo toplo s najvišim dnevnim temperaturama u većini predjela od 17 do 20°C.

Iako smo ispratili i drugi mjesec klimatološke jeseni, temperature mora i dalje su ponegdje dovoljno visoke za ugodno kupanje. Primjerice, u Hvaru je more u petak dosegnulo ugodnih 21°C.

Pred nama je blagdanski vikend, a vrijeme će nas sve poslužiti! Stabilna anticiklona osigurat će sunčanu, ponegdje i vedru subotu i nedjelju. Samo ponegdje, osobito u nedjelju, u nekim predjelima Zagore može se javiti jutarnja magla, piše Crometeo portal.

Jutra će biti prohladna, ne isključuje se mogućnost da u nekim dijelovima Zagore bude i slabog jutarnjeg mraza. Uz obalu i na otocima minimalne temperature zraka bit će većinom oko 10°C. Danju će biti ugodno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 20°C. Ujutro će puhati slaba, samo ponegdje u sjevernoj Dalmaciji umjerena bura. Danju će bura prestati i okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova.

U nedjelju pretežno vedro. Ujutro u Zagori mjestimice magla. Bura će sasvim prestati pa će noću biti tiho ili uz burin, danju tiho ili slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature neznatno više nego u subotu, najviše dnevne bez veće promjene.

Sunčanim danima po buri ipak se bliži kraj! Stabilna anticiklona nad našim područjem u novom će tjednu sve više popuštati pod prodorima vlažnijeg, ali i toplijeg zraka s Atlantika. Stabilno i djelomično sunčano zadržat će se još u ponedjeljak, no jugo koje će zapuhati bit će uvod u jaku promjenu vremena. A promjena nam donosi višednevno jugo, visoke temperature zraka za dio godine, ali i povremene kiše.

Kiše još neće biti niti u utorak, no vjerojatno za nju sve je veće tijekom srijede. Jugo će stalno jačati i do srijede će na moru dosegnuti olujne udare.

Najnestabilniji dan bit će četvrtak, kada će mjestimice u Dalmaciji pasti i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Kiše će biti i do kraja tjedna, ali bez niskih temperatura zraka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...