Kalmeta na popisu domaćih političara najodgovornijih za to što smo na dnu EU

Posljednjih trideset godina hrvatski su građani preživjeli tri stabilizacijska programa, a sve se više zagovara i četvrti, no tko god ga pokrene, morat će biti originalniji od prethodnika jer bi se taj program provodio u bitno drukčijim uvjetima od tadašnjih. Prvi stabilizacijski program je kao premijerka SFRJ (1982.-1986.) pripremila Hrvatica Milka Planinc. Stariji se iz tog razdoblja sjećaju vožnji par-nepar i nestašice uvozne robe. Nakon toga hiperinflacijskom razdoblju pokušao je doskočiti Ante Marković, zamrznuvši plaće. Treći stabilizacijski program, sad u samostalnoj državi Hrvatskoj, proveo jeNikica Valentić. Je li vrijeme za četvrti stabilizacijski program?

Prvi put u povijesti Hrvatska će 2015. biti zemlja snajslabijim kretanjem BDP-a u cijeloj Europskoj uniji, najavljeno je u najnovijoj ekonomskoj prognozi Europske komisije. Donosimo popis ljudi koji su najodgovorniji za to što smo na dnu EU.

Božidar Kalmeta

Političar za čijeg su mandata spiskane milijarde kuna na namještene poslove, odgovoran za poslovanje problematičnih javnih poduzeća.

Evo i ostalih zaslužnih za to gdje smo danas:

IVICA RAČAN
U ovom nizu, koji uključuje sve značajnije političare nakon 2000. godine, najmanje kriv. Preuzeo ekonomiju u rasulu i spašavao je javnim investicijama

RADIMIR ČAČIĆ
Autocestu koju je Savka dovela do Karlovca protegnuo je do Splita. On i Jure Radić prije njega sva ulaganja usmjerili su na beton i nekretnine, što dugove ne vraća.

SLAVKO LINIĆ
Oba puta u Vladi dopalo je ga da uvodi red u javne financije, ali previše je štitio javna poduzeća, uvodio poreze da bi bilo za željeznice, ceste, brodove…

MATO CRKVENAC
Korektno odradio svoj ministarski mandat i skupio novca koliko se od njega tražilo, no kao profesor ekonomije mogao je predvidjeti gdje će to sve završiti

LJUBO JURČIĆ
Premalo je bio u Vladi da bi se Jurčiću stavio veliki teret za krizu. Jedini je pokušao pomoći industriji, spretno je dogovorio prodaju Ine i Željezare Sisak.

GORANKO FIŽULIĆ
Kao poduzetnik mogao je više učiniti na rasterećenju tvrtki i deregulaciji propisa, umjesto toga jako puno putovao i dosta se bavio svojim poslovima.

IVO SANADER
Jedini premijer koji odgovara za veleizdaju, ekonomijom se nije bavio, ali su Račanove mjere donijele rast BDP-a u njegovu mandatu. Kasno priznao da smo u banani.

DAMIR POLANČEC
Tehnomenadžer koji je znao rješavati probleme pojedinih tvrtki, no kao i svi iz plejade HDZ-ovih političara, pravio se da ne vidi što šef radi i što se događa u zemlji.

IVAN ŠUKER
Ministar financija s najviše staža u resoru marljivo skupljao novac i pritiskao na porezne obveznike iako je privatno bio protiv. Nije se usudio dati ostavku iz protesta.

JADRANKA KOSOR
Donijela program gospodarskog oporavka, ali nije imala stranačku podršku da ga i provede. Reforme koje je zacrtala i danas stoje na papiru.

ĐURO POPIJAČ
Kao ministar vodio je računa da se njegov potpis ne nađe ni na kakvom sumnjivom dokumentu, dok su državni interesi bili u drugom planu.

DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ
Privatni poduzetnik koji je pokušavao privući neke investitore, ali nije ništa učinio na deregulaciji i jednostavnijem poslovanju.

MARTINA DALIĆ
Godinu dana bila ministrica financija, tehnički korektno odradila posao, ali bez reformi za koje se danas zauzima.

ZORAN MILANOVIĆ
Reforme zastale jer premijer nije želio konflikte ni s interesnim skupinama ni s HDZ-om. Dopustio kadroviranje po javnim poduzećima.

BRANKO GRČIĆ
Podcijenio probleme u javnim poduzećima, nije proveo lokalni preustroj, sporo mu stižu sredstva iz fondova Europske unije.

IVAN VRDOLJAK
HNS ima kontrolu nad najvažnijim javnim tvrtkama u zemlji, ali one se ne restrukturiraju. Podbacile mu investicije.

GORDAN MARAS
Strastven samo u stranačkim obračunima, kao ministar ima samo sitne pobjede, kao što je plaćanje PDV-a nakon naplate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...