Dozvoljeno je potrošiti 8 milijuna kuna na kampanju

Kandidati moraju prikupiti 10.000 potpisa do 6. prosinca

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Danas, 25. studenog, počelo je prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidature, a trajat će do ponoći 6. prosinca. Na izborima će biti legitiman onaj kandidat koji skupi najmanje 10.000 birača, s time da svaki birač može potpisati za jednog kandidata. Kandidate mogu predložiti politička stranka, koalicija stranaka ili birači.

Potpisi se mogu prikupljati isključivo na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Kandidature će se prvo zaprimati u sjedištu DIP-a, a tri zadnja dana, u zgradi Hrvatskoga sabora. DIP ima dva dana za provjeru pravovaljanosti kandidatura.

– Pozivamo kandidate i njihove predlagatelje da nam najave dolazak i predaju kandidature kako bi svakom kandidatu posvetili punu pozornost, te spriječili eventualne gužve, posebno s obzirom na potrebu provjere valjanosti zakonom propisanog broja biračkih potpisa – rekla je u ponedjeljak potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar-Šarić.

Za izbornu promidžbu maksimalno osam milijuna kuna

Svaki kandidat na izbornu promidžu smije potrošiti do osam milijuna kuna. Za kandidate koji su prešli u drugi krug izbora ukupan iznos troškova izborne promidžbe može se povećati najviše do 1,6 milijuna kuna u drugom krugu izbora.

Svi kandidati moraju imati posebne račune za financiranje kampanje.

Kandidati svoju izbornu promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle 26. prosinca. Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200.000 kuna, fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30.000 kuna.

Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Ostavi komentar koristeći Facebook