Kolinda na udaru HDZ-ovaca: “Zaboga, što si nam još sakrila?”

Ovo je kraj! Što nam je još sakrila? Što će se do izbora o njoj još otkriti? Ne mogu vjerovati da je zadržala posao u NATO-u, a cijelu je kampanju izgradila oko tvrdnje da se radi povratka u Hrvatsku odriče unosne inozemne karijere. Kako se netko s njezinim iskustvom u diplomaciji može upustiti u tako glupu laž. Upravo je samu sebe ubila!

Sve to izgovorio mi je u dahu, potpuno konsterniran, jedan od HDZ-ovih prvotimaca, neposredno nakon što je Jutarnji list objavio da je Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, zadržala radno mjesto u NATO-u te je – ne uspije li postati šefica hrvatske države – čeka njezin posao s plaćom većom od dvadeset tisuća eura. Čini se da je takvim potezom najviše zapanjila i razočarala ljude u HDZ-u, one koji su u nju vjerovali. Očekivali su, svojom će kampanjom i stranku predstaviti kao pristojnu i povjerenja vrijednu družbu, a dogodilo se upravo suprotno, njenim postupkom HDZ je dodatno zaronio u zonu obmana i mutnih poslova.

Uhvaćena u neistinama, Kolinda Grabar Kitarović satima je i danima samo mucala. Izmišljala opravdanja, beskrajno petljala. Prvo je tvrdila da status u NATO-u čuva radi djece, da ne prekidaju školsku godinu. Premda je još ljetos znala da ide u utrku za Pantovčak. Onda se jadala da u kampanju ulazi gotovo kao Pepeljuga, bez plaće, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Očito je potpuno nespremna dočekala provalu. Ni njezin tim nije znao popeglati počinjenu štetu. Što znači da svi skupa ne znaju misliti dva koraka unaprijed. Ne znaju čak ni reagirati na izazove.

Rušenje kampanje

Nije problem što je Kolinda Grabar Kitarović zadržala rezervnu poziciju. Problem je što je hrvatskoj javnosti tvrdila suprotno, pa je uhvaćena u laži. Naravno, svakome bi takva situacija bila neugodna. Ženi koja se kandidira za šefa države morala bi biti još neugodnija jer je neistina o vlastitom statusu teško diskvalificira. Najveća je nezgoda u tome što je cijelu svoju kampanju skovala na tezi kako izgara od želje za povratkom, da se spremna odreći sjaja Bruxellesa i velikog svijeta samo da bi pomogla svojoj napaćenoj Hrvatskoj. Pričala je o oproštaju u NATO-u, o suzi koju je pustila na rastanku. Sugerirala da se radi spašavanja Hrvatske odrekla sjajne inozemne karijere. Vlastitu je djecu koristila kao argument: prvo su bili razlog povratka, onda su postali razlog za ostanak u NATO-u. Nije riječ o nekom sitnom, nevažnom prešućivanju istine. Otkriće da igra s figom u džepu, da je dogovorila mogućnost povratka na izvrsno plaćenu NATO poziciju ruši cijelu njenu kampanju.

Tešku grešku da je varala govoreći o svom radnom statusu jedan njen prijatelj tumači naivnošću. Ali, nije riječ o naivki. Upravo suprotno, njen životopis govori da je iskusna i jako dovitljiva, čak prodorna i promućurna osoba. Kartama kojima raspolaže Kolinda Grabar Kitarović uvijek je znala sjajno odigrati. Svoj karijerni put krčila je vrlo vješto. U tom kontekstu valja spomenuti da, kako tvrde dobro informirani izvori, novo rukovodstvo NATO-a, na čelu s bivšim premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom, ne gleda dobro na njezin aranžman sa zamrzavanjem funkcije.

Sanaderova škola

Kolinda Grabar Kitarović mnogo je bolje djelovala izdaleka. Dok je u Hrvatsku slala samo slike s NATO-ova summita u Walesu, gdje se blistava rukovala s Obamom, ili u maskirnoj odori iz misije u Afganistanu. Kad se vratila pa progovorila, dojam se znatno pokvario. Njene su prve izjave djelovale razočaravajuće. Pogotovo ona o hrani za sirotinju ostavljenu u čistim vrećicama uz kontejnere za smeće, koju je navodno posudila od svog prijatelja Mate Granića. Tom socijalno potpuno netaktičnom provalom pokazala je da dugo, višegodišnje izbivanje iz Hrvatske i šetnje po briselskim salonima nisu ostali bez posljedica. Na domaćem se terenu ne snalazi najbolje. Naučila je funkcionirati u diplomaciji, na političkoj sceni djeluje izgubljeno. Njezini su stavovi o političkim temama uglavnom nepoznati. Nikad se nije tukla na političkoj sceni, nikad vodila kampanju.

Kolinda Grabar Kitarović sama će za sebe reći da je štreberica. To tvrde i mnogi drugi. – Ona vam je sjajna za reprodukciju. Dajte joj gotov materijal, savršeno će ga interpretirati, ali sama ništa ne može kreirati – kaže mi jedan od njenih bivših suradnika koji je poznaje u dušu. Jedan drugi iskusni diplomat prisjeća se kako ga je na nekoj večeri zamolila za dopuštenje da pribilježi njegova objašnjenja o važnoj temi međunarodne politike. U javnim je nastupima nesigurna. Premda u kampanji, kad se koristi svaka mogućnost za obraćanje javnosti, mediji je tjednima moraju loviti za intervjue. U obećanjima je slatka, u realizaciji kratka. Nakon što je uvodnim, jednosatnim razgovorom na HTV-u utrčala na teren, nazvali su je Gospođom Teško Pitanje. Zato što se o mnogim temama nije htjela izjasniti, mnoge je kvalificirala teškim, pa eskivirala. Kolinda samo primjenjuje recept koji joj je Ivo Sanader dao prije više od deset godina, otkriva mi jedan visokopozicionirani sudionik tadašnje vlasti. Zbog neke je važne televizijske emisije, prisjeća se, bila u panici, pa joj je u javnim nastupima vješti Sanader dao savjet: na svakom pitanju prvo zahvali, reci baš sjajno ili baš teško pitanje, tako kupuješ vrijeme da smisliš odgovor. Od toga se ni danas nije odmakla, konstatira moj sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...