“Krševanovi dani kršćanske kulture” u organizaciji Zadarske nadbiskupije

“Krševanovi dani kršćanske kulture” naziv je manifestacije Zadarske nadbiskupije koja se ove godine održava prvi put. Kao doprinos proslavi Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana čiji je sv. Krševan zaštitnik, Zadarska nadbiskupija organizira te Dane od 23. do 29. studenoga održavanjem vjerskih, kulturnih i društvenih događanja u Zadru. Suorganizatori su Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato i Narodni muzej Zadar.

Manifestacija se otvara u nedjelju 23. studenoga u 19 sati svečanim koncertom koji će u crkvi sv. Šime u Zadru izvesti Katedralni zbor sv. Stošije i orkestar Umjetničke akademije u Splitu. Dirigenti su mo. Hari Zlodre i mo. Žan Morović, za orguljama Dragan Pejić. Solisti su Antonija Teskera (sopran), Žana Marendić Bučević (mezzosopran) i Žan Morović (tenor). U programu su djela skladatelja: Gounod, Verdi, Ponchielli, Mozart, Mascagni, Webber, Odak, Lisinski, Marović i Morović.

Blagdan sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, svečano se slavi u ponedjeljak 24. studenoga. Koncelebrirano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U utorak 25. studenoga u Gradskoj loži u Zadru u 11,00 sati započinje predstavljanje izdanja ‘Zadarska trilogija’ čiji je autor mons. dr. Juraj Batelja. Izdavači tog vrijednog djela su Zadarska nadbiskupija i Zadarska županija.

U četvrtak 27. studenoga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru u 17 sati započinje Kolokvij o zadarskom nadbiskupu Mati Dujmu Dvorniku (1847.-1914.) povodom obilježavanja stote godišnjice njegove smrti. Teme i izlagači su: “Društveno-političke prilike u Zadru i Dalmaciji na prijelazu 19. i početkom 20. st.” (prof. dr. Ante Bralić), “Život i djelovanje Mate Dujma Dvornika prije njegova imenovanja za zadarskog nadbiskupa” (prof. dr. don Slavko Kovačić), “Zadarska nadbiskupija u vrijeme tranzicije između nadbiskupa Mate Dujma Dvornika i nadbiskupa Vinka Pulišića” (Ante Gverić, prof.) i “Mate Dujam Dvornik – crtice o životu i putositnice jednog zadarskog nadbiskupa” (mons. dr. Pavao Kero). Uvodnu riječ će uputiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a prigodni glazbeni nastup izvode učenici Glazbene škole Sv. Benedikta. Organizatori su Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.

Adventsko-božićna izložba “O Božjem dolasku na zemlju” uz prigodne govore svečano se otvara u petak 28. studenoga s početkom u 12 sati u Narodnom muzeju Zadar. Izložba će predstaviti i sakralne radove zadarskih umjetnika. Izložbu organiziraju Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato iz Zagreba i Narodni muzej Zadar.

Koncert bisera barokne glazbe održava se u petak 28. studenoga s početkom u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru. Nastupaju Ana Domančić, flauta i Mario Penzar, orgulje.

U subotu 29. studenoga u 18 sati u crkvi sv. Šime u Zadru započinje tribina o značenju vremena došašća. Potom će uslijediti paljenje prve adventske svijeće na trgu Petra Zoranića u Zadru, u neposrednoj blizini crkve sv. Šime.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...