Milanović otkazao službeni put u Beograd zbog afere Šešelj

Zoran Milanović nezadovoljan je reakcijama vlasti u Beogradu na oslobađanje četničkog vojvode Vojislava Šešelja i neće se sastati u bližoj budućnost sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, potvrdio nam je visoki izvor iz vlade u četvrtak.

Pupovčeva inicijativa

To znači i kako Milanović posredno odbacuje idejuMilorada Pupovca koji je gostujući u programu televizije N1 predložio susret Milanovića i Vučića na kojem bi se pokušale smanjiti sadašnje međudržavne tenzije. U Banskim Dvorima drže kako Vučić i srpsko vodstvo nisu adekvatno reagirali na Šešelja i dok to ne naprave, susret na visokoj razini ne bi imao prevelik smisao. Od Vučića se želi čuti kako današnja vlast u Srbiji ni na koji način ne podržava Šešeljeve ratnohuškačke izjave.

Milanović je posjetio Beograd u siječnju 2013., a tri mjeseca kasnije Vučić je došao u Zagreb gdje se sastao s Vesnom Pusić, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem. Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić prisustvovali su (nevoljko) ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

U međuvremenu su se razmjenjivale optužbe vezane uz operaciju Oluja, koju u Srbiji ocjenjuju kao zločin, a u Hrvatskoj je oslobodilačka. Političke napetosti kulminirale su kad je nedavno Haag privremeno oslobodio Šešelja.

Dončić ide u Beograd

Jučer nam je pak potvrđeno da je Zoran Milanović otkazao i najavljeni odlazak u Beograd, gdje će se 16. prosinca održati sastanak šefova vlada srednje i jugostočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom. Umjesto njega će otputovati ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Ali važna je politička poruka Milanovićeva odustajanja od odlaska na multilateralni skup u Srbiji na koji treba stići čak 16 premijera, gdje bi se morao, barem nakratko, sastati s Aleksandrom Vučićem. Izgleda kako se to neće dogoditi prije nego što u Beogradu jasno izjave da su protiv velikosrpske politike koju zagovara Vojislav Šešelj.

Tako je unaprijed pokopana inicijativa Milorada Pupovca, čiji SDSS u Saboru podržava Milanovićevu Vladu. Pupovac je kritizirao službene vlasti u Srbiji, međutim upozorio je i na neke diskriminacijske procese u Hrvatskoj:

Čeka se glasnija osuda

“Srbija mora biti glasnija kad je riječ o Šešelju. No EU rezolucija ne govori o obnovi povjerenja i o tome kako je potrebno zaustaviti govor mržnje, na svim stranama, ali i na hrvatskoj strani”, izjavio je Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Usto je dodao kako ne vidi problem samo u Šešelju, nego i u trendovima koji se događaju u Hrvatskoj već dvije godine: “Imamo povratak u 90-e. Hrvatska se ne može baviti šešeljevštinom, nego se treba baviti ekonomijom, svojim potrebama i mjestom u regiji – trebamo se baviti sobom”.

No posljednju situaciju uvelike je isprovocirala šutnja vlade u Srbiji, što je još gore kada se zna da su Vučić i Nikolić bili Šešeljevi suradnici. S druge strane, Milanovićeva Vlada je podržavala uvođenje ćirilice u Vukovaru unatoč snažnim napadima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...