Na 10. jubilarnom Škrapingu očekuje se preko 1.500 ljudi!

U prostorijama Zadarske županije danas je predstavljena i najavljena manifestacija “Škraping Tkon – otok Pašman 2015.” koja će se održati 7. ožujka 2015. godine na otoku Pašmanu sa startom u Tkonu. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni mu je začetnik Josip Tomić, atletski stručnjak. Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (oko 40 km) – namijenjena je iskusnim sportašima; Light (oko 20 km) – upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i Đir – nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku. Škraping je službeno dio Treking lige. Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih zemalja i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku u cjelini. Slijedeći Škraping ugostit će sportaše koji će sudjelovati u utrci i članove njihovih obitelji. Svake godine na manifestaciji sudjeluje više od tisuću natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika. Na posljednjem Škrapingu, koji se održao 8. ožujka 2014. godine, sudjelovalo je 1.000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije, itd.

– Škraping je dobra akcija koja promovira otok Pašman, a time i našu županiju u jednom pozitivnom svjetlu. Naime, predstavlja nam posebne oblike turizma koji su svakako privlačni određenim grupama turista. Akcija je jako važna u obogaćivanju naše turističke ponude. Ovo događanje je primjer aktivnog pristupa osmišljavanju i realizaciji novih ideja. Vjerujem da će Škraping 2015. godine kao i svih prijašnjih polučiti veliki uspjeh, istaknuo je župan Stipe Zrilić zaželjevši svima uspješnu nadolazeću turističku sezonu u koju će nas, kako je naglasio, uvesti nova direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Mihaela Kadija, Stipe Zrilić, Škraping 2014.

– Škraping je jedan primjer na koji bi se mnogi mogli ugledati, odnosno događanje koje okuplja razne dionike u organizaciji i cijelu destinaciju te uzima nepristupačnost terena, što se može smatrati nedostatkom, kao nešto iskoristivo i stvara od toga prednost, odnosno jedan jedinstveni proizvod koji obuhvaća sport, turističko događanje, itd, odnosno jedan cijeli paket interesantan kako domaćem stanovništvu tako i gostima. Svakako ga treba podržati  i dalje promovirati, zaključila je u svom trećem danu na dužnosti direktorice TZ Zadarske županije, Mihaela Kadija.

Cilj Škraping utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-športske svijesti. Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Ove godine Škraping je dobio posebno priznanje od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unaprjeđenje turističke ponude zadarskih otoka.

Milenijska fotografija, Škraping, Tkon

Osim glavnog događanja, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl. Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP -Hrvatski otočni proizvod. Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP.

Podsjećamo, proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 15 oznaka HOP, od čega iz Tkona devet nositelja. U sklopu održavanja Sajma otočnih proizvoda, odabrat će se i najbolji Tkonski suvenir u suradnji s Hrvatskom udrugom kreativnih amatera – HUKA.

– Slijedeći Škraping – “Škraping for 10! ” održat će se 7. ožujka 2015. godine, bit će to jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke na kojoj se očekuje više od 1.000 natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, sveukupno više od 1.500 ljudi na dan održavanja utrke. Osim glavne utrke Škraping, u nedjelju, 8. ožujka 2015. godine, održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Jubilarni Škraping imat će humanitarni karakter, a dio sredstava uplatit će se za potrebe Udruge Down sindrom Zadarske županije. Osim toga i djeca oboljela od Down sidroma će imati priliku sudjelovati na dječjem Škrapiću, istaknuo je Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon

Škraping 2013

Sportski direktor utrke Škraping Tkon – otok Pašman 2015. prvi put je Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga i zaljubljenik u pašmanske škrape.

– Na početku se ova manifestacija činila ludom čak i meni koji sam se penjao po najstrmijim padinama na svijetu. Svi su govorili kako sam lud i da je sve to skupa neprihvatljivo. Takav stav su imali i neki članovi moje obitelji. No, danas vidimo da se taj avanturistički sport razvio u nekoliko grana, a jedna od njih je Škraping. Više ga nitko ne smatra ludim već vidom upražnjavanja kratkog odmora ili godišnjeg odmora i sve je prisutniji, odnosno sve je više turista koji su zainteresirani za takav vid aktivnog, avanturističkog odmora. Sama riječ “Škraping” sretno je odabrana jer je već pronijela pozitivan glas o otoku, županiji i našoj lijepoj domovini. Naime, Škraping je jedan od načina da se i mi uključimo u moderne turističke trendove. Nastojat ću da ovo događanje zadrži svoju kvalitetu jer na škrapama se nema što mijenjati. Trudit ću se u suradnji sa svojim kolegama da razina sigurnosti na terenu bude kao do sada pa čak i nešto bolja, istaknuo je Božić dodajući kako se u sve ove godine održavanja Škrapinga tek četvoro natjecatelja lakše ozlijedilo što je zanemarivo s obzirom na težinu terena za manje iskusne sudionike.

Glavni generalni sponzor manifestacije Škraping je tvrtka Ilirija d.d. iz Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...