Na komet uspješno sletio robot: Ovo je veliki korak za civilizaciju!

Rosetta, letjelica Europske svemirske agencije, danas je otpustila robotski lander Philae koji je uspješno sletio na komet 67P/Čurjumov – Gerasimenko.

Philae će s kometa otkrivenog 1969. godine uzeti i analizirati uzorke uz pomoć kojih se znanstvenici nadaju da će otkriti neke nove podatke o povijesti svemira.

Generalni direktor ESA-e Jean-Jacques Dordainnazvao je ovo slijetanje velikim korakom za civilizaciju.

– Spremni smo znanstvenu fantastiku pretvoriti u znanstvene činjenice – rekao je ESA-in direktor za ljudske svemirske letove i operacije Thomas Reiter prije polijetanja, prenosi Reuters.

Lander težak stotinjak kilograma, oblikovan poput kutije, sletio je na komet po planu, sedam sati nakon odvajanja od Rosette. Sve to događalo se oko pola milijarde kilometara od Zemlje.

Ovo je klimaks projekta koji traje već 10 godina i koji je dosad stajao gotovo 1,4 milijarde eura. Kako prenosi Huffington Post, ovo je prvi put da je svemirska letjelica sletjela na površinu kometa. Rosetta je također prva letjelica koja je orbitirala oko kometa, dosadašnje su samo prolijetale radi fotografiranja.

Svetlana Gerasimenko, koja je otkrila ovaj komet prije 45 godina, za Deutsche Welle je rekla da ne vjeruje kako će podaci koje će lander prikupiti odmah dovesti do revolucije, ali je uvjerena da će biti mnogo novog materijala i informacija, možda čak i podataka o nastanku života.

– Sletjeti na jezgru kometa – to je nešto nevjerojatno! Kada se komet približi Suncu, on postaje aktivan: oslobađaju se plinovi, prašina i slično. Zato ne vidimo jezgru nego samo ono što je oko nje. Sada ćemo doznati što je unutra. Očekujemo informacije o strukturi površine jezgre i o tome što je ispod nje, rekla je Gerasimenko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...