Cestitka_Uskrs

Počinje suđenje Anti Jurjeviću za gospodarski kriminal težak 1, 2 milijarde kuna!

Ante Jurjević (67), nekadašnji vlasnik Zadarkomerca, tereti se za gospodarski kriminal težak 1, 2 milijarde kuna, odnosno više djela zlouporabe položaja i ovlasti, kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava, te sigurnosti platnog prometa. U slučaj, kojeg je davno ispitala Financijska policija, koje također više nema, upleteni su Glumina banka, Zadarkomerc, Infrastruktura i ZAK automobili, Kako je većina otišla u stečaj ili su likvidirani, svoja bi prava i odštetu trebali tražiti pravni sljedbenici.

Optužnica na preko 9.500 stranica je podignuta još 2005. godine. Prva prava rasprava koju je vodio sudac Ante Anić održana je prije točno devet godina kada su Jurjević i ostali opovrgnuli krivnju. Zahtjevno suđenje dosada nije odmaklo dalje od njezina čitanja iako je u dokaznom postupku najavljeno saslušanje oko stotinu svjedoka.

Jurjević (67), nekadašnji vlasnik Zadarkomerca najuspješnijeg hrvatskog distributera Fiatovih vozila, bivši vlasnik Glumina banke Marko Marčinko (64), te još petorica optuženika iz Zadra i Zagreba,  direktor “Infrastrukture” na Viru Josip Bašić (56), vozač iz Vira Anđelko Vučetić (50), zagrebački diplomirani ekonomist Željko Mesarić (60), elektrotehničar iz Zagreba Domagoj Majcen (50) i ekonomist iz Zagreba Goran Kovačić (50),  terete se za cijeli niz kaznenih djela koja su dovela do propasti Zadarkomerca  te bi se konačno trebali u utorak pojaviti na Županijskom sudu u Zadru, pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić, na nastavku dosad najvećeg, ali i maratonskog suđenje za gospodarski kriminal na zadarskom području.

Suđenje Anti Jurjeviću i drugima zadarska javnost godinama iščekuje s velikim zanimanjem jer bi se kroz njega trebali raščistiti gospodarsko-politički odnosi koji su vladali u Zadru od početka 90-ih godina, a čije se posljedice u gradu osjećaju još i danas. Jurjević je svojedobno smatran “uglednim” građaninom koji je novcem i automobilima sponzorirao nogometni klub, brojne manje poduzetnike, ali i utjecajne pojedince iz naše županije, ali i cijele RH. Nakon propasti Zadarkomerca  povukao se iz gospodarskog i političkog života, kupio brojne terene na otoku Silbi, navodno vrijedne nekoliko milijuna eura, gdje je započeo uzgoj maslina i vinove loze. Zadnjih godina je i taj posao prepustio sinu nakon što je doznao da je, navodno, teško bolestan. Osim toga, spominje se Jurjevićevo vlasništvo i nad poljoprivrednim imanjem u Ninskim Stanovima. Riječ je o vinogradu koji se podigao na nekadašnjem šumskom zemljištu koje je tvrtka Jurjevićeva sina dobila od države u koncesiju na pedeset godina čije je financiranje jednako, kako doznajemo, sumnjivo kao i ono na Silbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...