Nakon Krčana i Pažani u obrani smilja: “Ako treba, sami ćemo se braniti od berača!”

Stanovnicima otoka Krka koji su nedavno ‘blokirali’ Krčki most u znak prosvjeda protiv berača smilja i ostalog samoniklog bilja pridružili su se i Pažani. Okupili su se na Paškom mostu uz poruku – Ukoliko institucije ne mogu zaustaviti ilegalne berače na otocima, učinit ćemo to sami.

Smilje, kadulju i drugo samoniklo bilje nama su sačuvali naši djedovi i pradjedovi, a ako se ovako nastavi pustošenje otoka, našoj djeci nećemo imati što ostaviti. Tim su riječima u pet do podne počeli prosvjed ovčari, maslinari i drugi Pažani na Paškom mostu. Kako kažu, došla im je voda do grla. Da situacija sa smiljem nije nimalo bezazlena, dovoljno govori činjenica da su prekjučer ilegalni berači istukli starijega mještana.

Na to upozorava i Dubravko Pernjak, predsjednik udruge uzgajivača paške ovce iz Kolana.Budući da je naš čovjek napadnut i još je u bolnici, mi ćemo biti prisiljeni zatražiti dozvole za nošenje oružja, kako bismo se mogli obraniti. Jer, čujte, ja imam 46 hektara vlastitoga pašnjaka, jedan kroz jedan. Takav je slučaj na najvećem dijelu otoka Paga. A oni tu ulaze, ruše ograde i prijete. Jednom sam morao pozvati policiju, jer sam se prepao i pobjegao, kaže Pernjak.

Prosvjednici su ogorčeni i na ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića zbog izmjena propisa. Dodaju kako ni policija ne reagira na isti način protiv ilegalnih berača smilja.

Prosvjednici tvrde da na “zadarskoj” strani policija praktično ne poduzima ništa protiv onih koji devastiraju njihov otok.

Pažani se ipak nadaju da će vlasti sagledati sve probleme oko branja smilja prije nego što ilegalni berači u potpunosti ne opustoše njihov otok.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...