Ne učinimo li nešto u sljedećih 12 mjeseci, životi će nam se zauvijek izmijeniti

‘Svjetski lideri moraju postići dogovor kojim bi zaustavili globalno zagrijavanje unutar sljedećih 12 mjeseci ili će nam se svima promijeniti životi’, upozorio je britanski ministar energetike Ed Davey uoči međunarodne klimatske konferencije i pregovora u Peruu.

Kako piše ugledni Daily Telegraph, oko 9.000 političara, diplomata i izaslanika nevladinih organizacija u sljedeća će dva tjedna nahrupiti u Limu na godišnji UN-ov klimatski summit i ondje će pokušati usuglasiti ključne detalje koji bi trebali dovesti do globalnog sporazuma na sljedećem summitu, koji će biti organiziran 2015. godine u Parizu.

‘Ovo je posljednji put da se nalazimo na godišnjem summitu prije nego što u Parizu sljedeće godine istekne rok za sklapanje sporazuma. U Parizu moramo postići dogovor, nema alternative koja će zaštiti našu nacionalnu sigurnost, našu ekonomiju i način života na koji smo svi naviknuti’, rekao je Davey.

Nedavno je UN-ov Međuvladin panel za klimatske promjene objavio izvješće koje upozorava da samo hitni i radikalni potezi, odnosno rezovi emisija ugljičnog dioksida, mogu rezultirati izbjegavanjem katastrofalnog zatopljenja od više od dva Celzijeva stupnja iznad predindustrijskog razdoblja. U suprotnome, planetu prijete ekstremne poplave, suše, a posljedično i ratovi.

Davey je izrazio optimizam da će do sporazuma doći, a to temelji na listopadskom dogovoru Europske unije o smanjenu emisija te o ovomjesečnom dogovoru Amerike i Kine o istom pitanju. ‘U Limi ću vršiti pritisak da se više zemalja obveže na ambiciozne poteze’, obećao je britanski ministar.

Ipak, eksperti se uglavnom slažu da sporazum u Parizu, ako do njega i dođe, vrlo vjerojatno neće biti dovoljno radikalan da bi ograničio zagrijavanje na 2 stupnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...