Odbrijali u povijest: Zbog duga zatvara se najstarija zadarska brijačnica

Najstarija gradska brijačnica kraj glavnog gradskog trga “Kod četiri kantuna” kao da je zapela u nekim davnim vremenima sa stolicama za šišanje i brijanje postavljenim na to mjesto još 1970. godine. U gradu su ih još tri, a sve spadaju pod Brijačko češljarsku zadrugu koja duguje za najam.

– Retro šarm i postojanje obrta koji je davno izumro ili barem ustuknuo pred navalom moderne tehnologije dovodio je i turiste “u brice” koji su često sjedali pred ogledalo kako bi osjetili struganje britve po licu. U brijačnici nam kažu kako se ljeti ne mogu obraniti od turista kojima je atrakcija obrijati se na staromodan način.

Nažalost, svemu tome dolazi kraj za manje od tri tjedna.

Iz Grada su nam rekli da su već imali sastanak s Gradskom upravom prije nepuna tri tjedna i da su se pokušali dogovoriti o otplati duga, ali bezuspješno.

Zato će ih 1. prosinca zatvoriti, a onda raspisati javni natječaj za najam tog atraktivnog prostora u najstrožem centru Zadra.

– Sve i da netko nastavi s brijačnicom, tko mu brani da se predomisli nakon tri mjeseca i otvori još jedan pizza cut? Jer tu možeš zaraditi za kruh i mlijeko, ali ne možeš se obogatiti. Zanati su za normalan život, a ne za zgrtanje love. Tu su se šišali te i danas dolaze i stari i mladi. Trebao bi nas Grad uzeti pod svoje i zaštititi kao najstariju gradsku brijačnicu. Šteta bi bilo da se ugasi, srce će mi puknuti – rekao nam je meštar Drago Matešić, koji je tamo radio punih 50 godina, nakon čega je otišao u mirovinu. U utorak je došao, kako kaže, odmoriti oči na mjestu koje je svaki dan promatrao od davne 1964. godine.

Brijačko češljarska zadruga sveukupno je dužna 315.000 kuna za najam za sva četiri prostora.

Često se nisu mogli ‘obraniti od mušterija’

Ovdje su se šišali i brijali Krešo Ćosić, Joso Skoblar, Đani Maršan, Ivica Maštruko, Bepo Matešić, Mladen Grdović, Pino Gjergja, Bruno Marcelić, Stojko Vranković, Dado Pršo, Slavko Goluža, Emir Hadžihafizbegović, Ivan Herceg…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...