Počinje lovostaj srdela, ali za Badnjak će ih ipak biti na stolu

Zbog stupanja na snagu izmjena dopuna Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom u ponedjeljak ribari neće na more.

Naime, kako je ulov već u prvih deset mjeseci gotovo dostigao prošlogodišnju razinu, uvedena je zabrana korištenja ove mreže od 1. prosinca u 12,00 sati do 14. prosinca u 12,00 sati, te od 24. prosinca u 12,00 sati do 14. siječnja u 24,00 sata.

Fotoreporter Pixsella Hrvoje Jelavić zatekao je u luci u Tribunju ribare koji su za ribanje iskoristili posljednji dan prije lovostaja. Ribari se ne vesele ograničenjima, ali su zadovoljni ulovom i žele da i ubuduće bude na ovogodišnjoj razini, zbog čega se ne protive mjerama Ministarstva poljoprivrede kojima se želi očuvati riblji fond.

Srdela se mrijesti tijekom prosinca i siječnja zbog čega je do sada zabrana lova bila propisana od 15. prosinca do 15 siječnja. ‘Razbijenje’ lovostaja na dva dijela značit će bogatiju i raznovrsniju ponudu jeftine plave ribe na tržištu u predblagdansko vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...